-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
By Andrzej Głuszyca · Posted
Sklep , który to opisał to między innym zasługa naszej forumowej koleżanki. -
@Vrzechu Dzięki raz jeszcze, będę raportował. 👍 służę pomocą, w razie potrzeby.
-
@TomekT daj znać jak będzie w praktyce spisywać się pokrywa, tzn. czy nie będzie z niej nic kapać po szybach akwarium Naprawdę super Ci ona wyszła i myślę czy w moim zbiorniku kiedyś takiej nie zrobić
-
@Andrzej Głuszyca O, dzięki, na to nie trafiłem.
-
Miałem taką nadzieję, że to od bakterii - szczególnie od Seachem Stability, bo pierszy raz tegośrodka używam (bakterie proszkowe i inne specyfiki, które sypie na 99% nie, bo używam ich w innych zbiornikach i nie ma takiego efektu - choć zdaję sobie sprawę, że dosłownie każdy zbiornik jest inny i rónie reaguje, różnie dojrzewa), ale: Znalazłem w necie, tylko bodajże w czeskim, nawet odpowiedź dystrybutora, że ten dziwny zapach to rzecz, na którą zwracają czasami użytkownicy tych teł 3G, czuć tak ponoć na początku żywicę po kontakcie z wodą, ale ponoć: - sam przechodzi w przeciągu kilku dni - w żaden sposób tło - żywice, lakiery itp nic nie wydzielają do wody szkodliwego do ryb Trochę mnie to dziwi, ale z drugiej strony firma ATG jest znana na rynku od kilkunastu lat jak nie dłużej ze swoich wyrobów akwartstycznych, ich tła i moduły są używane przez tysiące akwarystów - więc to nie no-name z Chin i chyba wiedzą co robią, bo by nie wyrobili sobie takiej marki w Europie/Świecie jak by produkowali buble - mam nadzieję, że się nie łudzę
-
Co warto stosować ?. Rzuci ktoś aktualne tanie rozwiązanie wkładów sznurkowych? Pozdrawiam.
-
By dudkururku · Posted
Cześć i czołem! 🫡 Chciałbym założyć zbiornik 240l z Malawi. Jestem zdecydowany na poniższy osprzęt: - Aquael Optiset 240l - JBL ProTemp e300 - Eheim Air Pump 400 - Eheim 2275 lub Fluval FX4 / FX6 + prefiltr Eheim Mam dylemat z wyborem kubełka.. Czytałem różne wpisy. Wiem, że dobrze mieć dwa filtry (mechanik i biolog) ale czytałem również że można mieć jeden mocniejszy filtr i z niego zrobić taki 2w1. Biorąc pod uwagę przepływ który będzie zmniejszony przez prefiltr i wkład to najlepszym wyborem myślę, że byłby FX6.. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Jaki wkład wtedy zastosować? Co myślicie nad dodatkiem Purigenu? Warto na start? Lawa, matrix, grys koralowy, keramzyt, ceramika, gąbka - pełno tego co wybrać i jak ułożyć? Jeśli taka opcja odpada to co polecacie? Wybaczcie za natłok pytań ale chcę żeby wszystko było tak jak ma być aby nie żałować później wyboru... -
Może to zapach od bakterii? A filtracja mocno działa? Stęchlizna to niekoniecznie tło. Może gdzieś jest pochlapane płynem? Ja używam jednych bakterii w płynie i śmierdzą jak gnojówka. Ale zapach czuć średnio do 2 godzin od podania, później jest neutralnie.
-
By Andrzej Głuszyca · Posted
@TomekT Masz tutaj w opisie w tabelce : https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/aquael-platinium-heater-300w-grzalka-do-akwarium -
Panie i Panowie - mam Problem z zapachem/smrodem/stechlizną: - akwarium dojrzewa na Seachem Stability, bakeriach w proszu z pożywką, sypanym pokarmem i codzienna dolewką po 1-2L wody z różnych krwewetkarium (jak w kosteczkach robie małe podmianki i czyszcze gąbki). Po 5 dniu od zalania parametry takie: PH - 7,6-7,8 NH4/3 - 0 NO3 - 3 NO2 - 0,1 GH - 7 KH - 6 PO4 - 0 Więc parametry jak na 5 dzień IMO OK - powolutku coś tam idzie, ale pod pokrywą, jak ją uchyle dziwny zapach/stęchlizna - w życiu takiego nie czułem, dziwny ten zapach - pojawił się on od 2 dnia, kiedy zresztą temperatura się ustabilizowała na tych 28-29 stopniach. Cały dzień kombinowałem skąd ten zapach - i dalej nie wiem, ale przed chwilą tu na forum znalazłem post o tle struktualntym 3D, nie mam tam podanej marki - ale forumowicz też walczył z "dziwnym zapachem" - płukał akwarium podmieniał wodę, cuda na kiju....okazało się, ze po wywaleniu tła zapach/smród zniknął! Czy ktoś z Was też się spotkał z tym problemem? podaje link: ps. znalazłem na necie na jakimś inntm starym forum sprzed 15 lat taką samą dyskusję, ten sam problem - ale rozwiązanie tego, ze ktoś wyjął tło, wyrzucił na podwórko i przepłukiwał przez 3 dni wodą ze szlaufa mnie nie zatysfakcjonuję
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts