Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam grzałkę 200W i w zupełności wystarcza, ale możesz kupić np. 2x100W albo 2x150W dla bezpieczeństwa, jakby jedna Ci wysiadła z jakiegoś powodu... Oświetlenie to już tylko i wyłącznie kwestia Twojego gustu, jeśli będzie za jasno to owijasz świetlówki folią aluminiową zostawiając jakiś fragment i od razu masz ciemniej ;) ja u siebie tak zrobiłem i jestem zadowolony bo przy 2x30W było dla mnie trochę za jasno, a i dzięki temu nie muszę już co tydzień czyścić szyb z glonów :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie, wykorzystam swój temat.

Przymierzam się niestety do pozbycia się akwarium.

Zastanawiam się co zrobię z rybami.

Chciałbym je oddać, ale takie kwestie techniczne:

Jak właściwie takie ryby komuś dostarczyć?

Nadto:

Moje ryby są płochliwe, nie udało mi się tego pozbyć.

Czy takie zachowanie nie jest zaraźliwe?

W sensie jeśli komuś bym je oddał, czy nie powinienem ostrzegać o tym, że się mogą zarazić tą płochliwością?

Opublikowano
Jak właściwie takie ryby komuś dostarczyć?

Nadto:

Moje ryby są płochliwe, nie udało mi się tego pozbyć.

Czy takie zachowanie nie jest zaraźliwe?

W sensie jeśli komuś bym je oddał, czy nie powinienem ostrzegać o tym, że się mogą zarazić tą płochliwością?

...sposób dostarczenia zależy od odległości. Możesz wysłać w woreczkach z tlenem. Ale to już trzeba umieć i mieć sprzęt. Jeżeli nie masz doświadczenia w wysyłaniu ryb na dalsze odległości to odpuść to sobie. Może znajdzie się ktoś z Twojej okolicy kto po prostu weźmie je w słoik i zawiezie do siebie. Ale to raczej pozostaw osobie odbierającej.

Natomiast jeżeli chodzi o "zarażenie" się płochliwością to nie obawiaj się :) To nie jest choroba..a raczej skutek warunków w jakich przebywają. U Ciebie będą płochliwe a u kogoś komu podarujesz nie muszą być płochliwe. Co nie oznacza ,że i tam nie będą płochliwe. Zmiana warunków a właściwie jej wpływ na płochliwość jest trudna do przewidzenia:)

Opublikowano

płochliwość ryb to indywidualna sprawa u każdego będzie inaczej z tymi samymi rybami, a zależy to od wielu rzeczy ale o tym w postach na stronie KM, napisz jakie to ryby bo pewnie wielu którzy czytają Twój post zastanawiają się nad tym:-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

W każdym razie rezygnuję bo to jednak generuje jakieś koszty, a takie czasy, że wypadałoby zaoszczędzić, może kiedyś wrócę do akwarystyki, chociaż pewnie do jakiegoś łatwiejszego gatunku.

Ale faktycznie, szkoda, mnie akurat jakoś mniej się bały, jakby mnie rozpoznawały.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć

Jestem na etapie zakładania standardowego 240 l. Chciałbym trochę ograniczyć wydatki i mam pytanie co do filtra. Mam filtr kubełkowy EHEIM 2213. Nada się on na biologiczny? Mechaniczny planuje Circulator 1500 albo 2000.

Proszę o informacje.

Pozdrawiam