Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łączenie peryfitonożercy z mięsożercą jest jak najbardziej dozwolone choć dieta musi pozostac kompromisowa a więc z natury staje sie nieoptymalna dla obu stron. W moich doświadczeniach jedno jest pewne jaśli nie przywalisz z mięchem przez wiele lat będzisz miał wspaniałe ryby, zdrowe i silne. Peryfitonożercy to wszystkożercy ze wskazaniem na zielenine. Nie mozna ich utożsamiać z takimi wegetarianami jak demasoni czy kulfony. Po prostu w takiej diecie kompromisowej mięsożerca rośnie troche wolniej niż rósłby w przypadku diety optymalnej. Marzena Kielan szła jeszcze dalej wskazując znaczna tolerancje Mbuna na dietę i nie miała nic przeciwko wspólnej opiece nad rybami ze skrainych grup. Nie podpisze siepodjej zdaniem i demonków z yellow nie polecam bo to juz albo głodzenie yellow albo balansowanie na cieńkiej linie z demonkami. Pytanie jest jedno czy aby na pewno ktoś się nie sugeruje urodą wskazywanych melano w wieku dziecięcym. Młode są przecudne co do starych mam juz pewne wątpliwości.

Opublikowano

Dorosłe też są moim zdaniem jednymi z ładniejszych mbuna.

Zastanawiam się jak można oceniać wygląd ryby bez zobaczenia jej na żywo...

Mam ten gatunek i bardzo mi się podoba ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o samice to się zgodzę, choć "De gustibus est non disputandum" :wink:

Jeśli mógłbyś pstryknąć kilka fotek swoim perełkom i wstawić do galerii, bo jak widać ubogo i słabej jakości.

Opublikowano

Całkiem fajna dyskusja się rozwinęła.Widziałem dorosłe i młode.Fakt młodziaki są b.ładne.Dorosłe również są ładne ale z wiekiem ryb uroda trochę przemija.

Jestem po pierwszych konsultacjach z dr.Pawlakiem po których dowiedziałem się że nie ma problemu z umieszczeniem obu gatunków w takim akwa które przygotowuje.

Po spotkaniu się z p.Pawlakiem podzielę się zdobytymi informacjami z wami.

Opublikowano
Całkiem fajna dyskusja się rozwinęła.Widziałem dorosłe i młode.Fakt młodziaki są b.ładne.Dorosłe również są ładne ale z wiekiem ryb uroda trochę przemija.

Jestem po pierwszych konsultacjach z dr.Pawlakiem po których dowiedziałem się że nie ma problemu z umieszczeniem obu gatunków w takim akwa które przygotowuje.

Po spotkaniu się z p.Pawlakiem podzielę się zdobytymi informacjami z wami.

Jak możesz to zapytaj jeszcze czy plankton ( oczlik itp ) to dobry pokarm dla tego gatunku. ;)

Opublikowano

Jak będziesz na miejscu to przejrzyj całą ofertę. Jest tam kilka pasujących gatunków do twojego akwa. z których można ułożyć IMHO ciekawsze zestawienie :)

Opublikowano

Widziałem te ryby na żywo i z nóg mnie nie zdjęły w przeciwieństwie do maluchów bo te dla mnie są jednymi z najpiękniejszych pyszczaków. Być może zawód dorosłymi był spowodowany zauroczeniem młodymi bo bez wątpienia ryby bardzo się od siebie różnią. O gustach się nie dyskutuje, oczywiście nie tylko uroda ma decydować o doborze ryb ale znając podejście części akwarystów a zwłaszcza ich żon czy dziewczyn;) chciałbym aby byli świadomi sporej różnicy i nie sugerowali sie tylko rybami młodymi, coby później stare nie wędrowały do baniaków ze skalarami lub miejskiej kanalizacji.

Opublikowano

Widziałem te ryby na żywo i z nóg mnie nie zdjęły w przeciwieństwie do maluchów bo te dla mnie są jednymi z najpiękniejszych pyszczaków. Być może zawód dorosłymi był spowodowany zauroczeniem młodymi bo bez wątpienia ryby bardzo się od siebie różnią. O gustach się nie dyskutuje, oczywiście nie tylko uroda ma decydować o doborze ryb ale znając podejście części akwarystów a zwłaszcza ich żon czy dziewczyn;) chciałbym aby byli świadomi sporej różnicy i nie sugerowali sie tylko rybami młodymi, coby później stare nie wędrowały do baniaków ze skalarami lub miejskiej kanalizacji.

Samice nie różnią się od narybku prawie wcale , a samce to wiadomo że się wybarwiają .

Opublikowano

Teraz jestem już całkowicie skołowany chyba również poproszę Pawlaka o ustawienie mi obsady.Zastanawiam się też nad P.elongatus Taiwan ale w necie mało coś o nim