Skocz do zawartości

Fatalna woda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra, wymieniłem ok 100l wody. Dodałem do filtra Nitro max pro 2 saszetki, miałem tam też watę filtrującą, nie wiem zostawiłem ją też. Każdy koszyk solidnie zalałem MicroBacter i FlorinBacter no i z 5 koreczków wlałem bezpośrednio do zbiornika.

PS: znalazłem miedzy kamieniem trupa, miała rybka wszystkie płetwy poobgryzane. Może to winowajca?

Opublikowano

Może ofiara, może winowajca. Nie wiadomo od jakiego czasu filtracja biologiczna przestała u ciebie działać prawidłowo.Chociaż w świeżym baniaku to właśnie mogła być przyczyna takiego skoku parametrów. W typowym (dużym) zbiorniku zdarza się znaleźć trochę już nadwątlone truchło ale filtr biologiczny jest w stanie zjeść nadmiar ładunku.

Opublikowano
X lat czyli 10? Dobrze wiedzieć, że już się skończą wydatki.

Nie . 4 lata malawistyki.

Chemi użyłem tylko raz w przypadku choroby ryb. A tak to żadnych Aqua safe'ów do podmianek, nic. Zupełnie nic :wink:

Opublikowano

Jeśli chodzi o mnie to fakt, wpuściłem ryby za wcześnie bo, kompletowałem sprzęt a często rzeczy zamówione były niedostępne, no i koleżanka partnerka powiedziała, że najpierw remont mieszkania dopiero akwarium i tak wszystko mi się wydłużyło o 3 miesiące. I jak już to szkiełko stało kilka dni to musiałem wpuścić. Nie wytrzymałem, najpierw 2 rybki. Zbiornik zalałem 29.05, tak więc teraz sytuacja się raczej ustabilizowała, co 2-3 dni podmieniam teraz 20l aż minie pełny miesiąc. Glony zakwitły, ryby pływają więc myślę, że jest ok. Parametry na razie skaczą bo filtr zaczął dojrzewać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i po miesiącu takie oto mam parametry:

No2 - 0,01

No3 - 5

Nh4 - 0,05

Ph - 7,6

Zmieniałem wodę co 3 dni ok 20l i dodawałem z wodą sól Tropical Sanital. Co tydzień do wody dawałem Biodigest jedną ampułkę no i lałem dzień po podmianie MicroBakter.

Jest wyraźna poprawa.