Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Panowie :!:

PS. 100 wyświetleń w temacie i to w 2 dni... też jestem administratorem na forum o tematyce wydawałoby się popularniejszej niż Malawi, a taki wynik jest u nas raczej nieosiągalny. Szacuneczek.

Opublikowano
To jeszcze proszę o info gdzie tanie szare lub czarne łupki piaskowca znajdę (ewentualnie jaki mogę zastosować zamiennik tego piaskowca).

Jak się juz zdecydujesz na ciemny lub szary kamień, który w wodzie jeszcze ściemnieje (np. mi najbardziej spodobał się polecany tutaj Serpentynit), to dobrze się też zastanów, czy "beżowo-brązowy" piasek (np. polecany tutaj Kreisel czy budowlany), będzie Tobie pasował. Bo ja się całe szczęście zreflektowałem po wrzuceniu pół wiadra, że to jest jedna wielka pomyłka. I nie piszę tego na podstawie zdjęć z galerii, ale na podstawie tego co widziały moje oczy w moim akwarium. No i zostały mi dwa worki po 25kg :) Dlatego sprawdź u siebie na małej ilości.

pozdrawiam

Opublikowano
To jeszcze proszę o info gdzie tanie szare lub czarne łupki piaskowca znajdę (ewentualnie jaki mogę zastosować zamiennik tego piaskowca).

Jak się juz zdecydujesz na ciemny lub szary kamień, który w wodzie jeszcze ściemnieje (np. mi najbardziej spodobał się polecany tutaj Serpentynit), to dobrze się też zastanów, czy "beżowo-brązowy" piasek (np. polecany tutaj Kreisel czy budowlany), będzie Tobie pasował. Bo ja się całe szczęście zreflektowałem po wrzuceniu pół wiadra, że to jest jedna wielka pomyłka. I nie piszę tego na podstawie zdjęć z galerii, ale na podstawie tego co widziały moje oczy w moim akwarium. No i zostały mi dwa worki po 25kg :) Dlatego sprawdź u siebie na małej ilości.

pozdrawiam

Perez666 w baniakach z linków ma ciemne kamole i ciemny piasek i mi się taki wystrój w akwarium podoba. Dam jakąś fajną świetlówkę, która kolorki pyszczaków podkreśli i myślę, że rybki z wystrojem będą fajnie kontrastować. Mam tylko dylemat czy z łupków zrobić tło i jakieś kryjówki czy serpentynit dać, ale na obecną chwilę bliżej mi do serpentynitu chyba. Generalnie wszystko mam w głowie dograne póki co, ale przerażają mnie te wszystkie testy wody... mam nadzieję, że jakoś ten temat ogarnę.

Opublikowano

Co się tak boisz tych testów ;) Przecież to działa np. na zasadzie: daj 2 krople odczynnika A, 2 krople B i porównaj kolor ze skalą :) Do tego nie trzeba być chemikiem. Nie pękaj, w razie wątpliwości pisz .

Opublikowano
Dam jakąś fajną świetlówkę, która kolorki pyszczaków podkreśli i myślę, że rybki z wystrojem będą fajnie kontrastować. Mam tylko dylemat czy z łupków zrobić tło i jakieś kryjówki czy serpentynit dać, ale na obecną chwilę bliżej mi do serpentynitu chyba. Generalnie wszystko mam w głowie dograne póki co, ale przerażają mnie te wszystkie testy wody... mam nadzieję, że jakoś ten temat ogarnę.

Wszystko powoli i ze spokojem.

Testy to tylko wydatek. Potem wszystko jest proste.

Ja, ze światła, kupiłem jedną świetlówkę Reef White 10000 i drugą Reef White 15000 Aquamedic-a. Pierwsza jest taka dzienna, ale druga już wyraźnie lekko iebieska. IMHO światło daja idealne, ale tak naprawde okaże sie to jak wpuszczę za jakiś czas rybki :)

pozdrawiam

Mystik

Opublikowano

Dojrzewa we mnie myśl, żeby kupić odrobinę większe akwarium niż 160l. Na allegro jest baniak 120X50X40 (niestety panoramiczny, a nie prostokątny jak chciałem), więc jeżeli sprzedawca lekko z ceny zejdzie to taki właśnie sobie kupię. Dokupię też filtr (chłop ma zestawie 2 wewnętrzne, a ja chcę zewnętrzny) JBL Cristal Profi e900, bo od Tetry jest tańszy i generalnie chwalony tutaj. Problemem są jedynie ryby, które już tam żyją i są do kupienia razem z zestawem (właściciel ma 6 sztuk CYPHOTILAPIA FRONTOSA MOBA BLUE ZAIR). Rybki b.ładne, ale jeżeli się nie mylę to Tanganika i na taki litraż trochę duże. Zresztą chcę najpierw baniak zagospodarować, a dopiero potem rybki wpuścić, więc próbuję gdzieś te ryby ożenić.

Opublikowano

Witam. Czy do akwarium 240l wystarczą: 1 filtr zewnętrzny kubełkowy AquaEL 250+ o przepuśtowosci 600l/h i 1 wewnętrzny Weipro 1900l/h? Grzałka 250W nie będzie za słaba? Chodzi o to, że taki sprzęt jest w zestawie, który mogę kupić w dobrej cenie, a baniaka bez osprzętu właściciel ożenić nie chce. Liczę na szybką odpowiedź, bo czas ma tutaj znaczenie spore. :wink: Z góry dziękuję.