Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie. Z przyczyn niezależnych (jak zwykle brak czasu), dopiero teraz muszę podjąć decyzję co do obsady. Zbiornik dojrzał więc pora najwyższa na rybki :D . Forum i bazę ryb przejrzałem chyba całkowicie i wybrałem te które podobają mi się. I tak Metriaclima sp. Msobo Magunga ma być gatunkiem wyjściowym. Reszta to:

1.Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga

2. Labidochromis sp. Hongi

3. Pseudotropheus sp. Elongatus Neon Spot

4. Metriaclima callainos

5.Acei Ngara

6. Metriaclima estherae Red-Blue

I tu pytanie co mogę dołożyć z pozostałych gatunków żeby wszystko grało zarówno pod względem estetycznym, zywieniowym i przede wszystkim pod względem temperamentu? I jeszcze jedno ryby miałem zamawiać u Malawiana ale ostatnio wpadł mi w oko wątek na forum, w którym jeden z użytkowników delikatnie mówiąć "zjechał" Marcina za bastardy które dostał. Uważałem po tym co przeczytałem na forum sklep Marcina za porządne zródło ryb i podejrzewam że to był to poprostu wypadek przy pracy bądź zbieg niewyjasnionych okoliczności, ale co Wy sądzicie o sklepie Malawian jako zródle ryb?

Z góry dziekuję za pomoc wszystkim:)

Opublikowano

Do msobo dodałbym Labidochromis sp. Hongi tylko (SRT) (Malawian ma je chyba z dobrej hodowli Fuljer) + stadko Acei Ngara (tutaj pogadaj z klubowym kolegą Michal_Chrzanowski) i już :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Decyzja zapadła. Zgodnie z sugestią Perez-a będzie msobo, hongi(srt), callainos. Wacham sie jeszcze nad haremikiem acei ngara. Pozostaje napisac do Marcina i czekać na ryby. Docelowo hongi i callainos haremy 1+3/4, jak myślicie czy z msobo możnaby spróbować wielosamcowo 2/3+7/9? I jeszcze jedno przy zamawianiu ryb kupiłbym tez pokarmy. Doradźcie jak pogodzić dietę dwóch wszystkożerców i roślinzercę hongi i ewentualnie acei nad którym jeszcze się wacham?

Opublikowano

Jak jestes z Wawy i chcesz poczekac tez bede mial mlode SRT o 70% taniej 8)sprzedam po 5zl za szt.(tate zobaczysz na miejscu- w galerii sa jego zdj.), zamiast callainos bralbym P.demasoni :)-tez bede mial mlode :wink:

Opublikowano
zamiast callainos bralbym P.demasoni

Kolega chce wpuścić msobo wielosamcowo,a to oznacza że dla demonów już nie będzie miejsca ponieważ musiałby ich wpuścić z 12-14 szt.Dlatego demasoni najlepiej hodować w zbiornikach jednogatunkowych.

Opublikowano

e tam ja mam 2 samce P.demasoni do tej pory w 300 i jakos jest miejsce , malo tego podzielily sobie akwarium na pol a ich rewirem nie jest grota jak w przypadku hongi tylko kamien na ktorym odbywaja tarlo.Reasumujac wszystkie 3 gat maja siebie w D.samiec msobo prawie nie zwraca uwagi na male demasoni wiec jest dziwne ze na callainos i duze acei jest miejsce a na male demasoni ktore moga byc najnizej w hierarchi zachowujac swoje kolory NIe.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli można, to się podepnę pod temat bo za dobre 2-tyg. stawiam 150x60x50:)

Dlatego też mam pytanko bo nie wiem czy mógłbym dokupić jeszcze do mojej obsady Labeotropheus Trewavasae i Metriaclima estherae OB w proporcji 1/4 :confused: