Zoltan Opublikowano 20 Kwietnia 2011 #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Witam serdecznie, Jako nowy użytkownik pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Posiadam zbiornik 450L standard (150x50x60) w którym do tej pory funkcjonował "holender". Po wielogodzinnych bojach z żoną zapadła decyzja zmieniamy na malawi:). I tu pojawia się pytanie o obsadę. Zwracam się do was jako znawców tego tematu:). Forum przeglądam od dłuższego czasu ale im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Chciałbym akwarium 3-4 gatunkowe. Z jednym gatunkiem przynajmniej chciałbym spróbować wielosamcowo. I tu zapadła decyzja podstawowym gatunkiem wyjściowym ma być Pseudotropheus saulosi (wielosamcowo). Co mogę dołożyć do tego żeby ( tu niestety siła wyższa Żona:)) było ładnie kolorowo i stosunkowo spokojnie. Tak wiem że to malawi i dlatego piszę stosunkowo . Najlepiej byłoby żeby poszczególne gatunki ryb cechowały się wyraźnym dymorfizmem płciowym w ubarwieniu. Z góry dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam.
Perez666 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Metriaclima estherae red-red i ...tutaj chyba będzie problem ze znalezieniem ryb z wyraźnym dymorfizmem,a to ze względu na to iż nie ma sensu dublować żółtego koloru(saulosi).Dorzuciłbym coś z elongatusów np.neon spot dla kontrastu.Pseudotropheus sp.perspicax "orange cap" również byłby dobrym uzupełnieniem.
Zoltan Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Myślałem o Metriaclimie ale bardziej o red-blue pasowałaby? Jeszcze strasznie mnie korci Metriaclima sp. Membe Deep ale tak jak napisałeś zdublowałby się żółty kolor samic i z tego co czytałem na forum mogłoby dojśc do krzyzówek z Saulosi.
brazylia Opublikowano 20 Kwietnia 2011 #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Myslales moze o "kulfonach"- Labeotropheus trewavasae? Jest kilka odmian barwnych i wyraźny dymorfizm plciowy.
Perez666 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Myślałem o Metriaclimie ale bardziej o red-blue pasowałaby? Jeszcze strasznie mnie korci Metriaclima sp. Membe Deep ale tak jak napisałeś zdublowałby się żółty kolor samic i z tego co czytałem na forum mogłoby dojśc do krzyzówek z Saulosi. Tak,może być red-blue. Membe jest nie dostępne w chwili obecnej(jedynie samce WF)i tak jak słusznie wyczytałeś ,z saulosi nie jest dobrym połączeniem.
Zoltan Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 A gdyby tak docelowo: Ps. Saulosi 2-3 x 5-7 "msobo" Magunga 1 x 3-4 red-red lub acei ngara 1 x 3-4 ( teoretycznie inny rejon akwarium powinny zająć ) i co jeszcze można by było dorzucić pasującego kolorystycznie?
yaro Opublikowano 21 Kwietnia 2011 #7 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jeżeli uważasz że same żółte w akwarium - to pasujące kolorystycznie to ja już nie wiem. Podana przez ciebie obsada z wyjątkiem acei będzie monotonna kolorystycznie.
Perez666 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zmieniłeś membe na msobo a to prawie takie same.... A może do saulosi dorzucisz redy i M.callainos.Tylko u callainosa jest monomorfizm,ale jest piękną rybą.
Malpat Opublikowano 7 Maja 2011 #9 Opublikowano 7 Maja 2011 Wybrałeś jakąś obsadę ? Może zastanów się nad takimi gatunkami do P.saulosi : 1)P.elongatus neon spot 2)L.trewavasae ( Chilumba , Thumbi West np ) 3)P.acei
Zoltan Opublikowano 7 Maja 2011 Autor #10 Opublikowano 7 Maja 2011 Na razie akwarium sobie spokojnie dojrzewa. A ja cały czas czytam, oglądam zdjęcia. Decyzji jeszcze nie podjąłem, jeśli jakaś się pojawi to i tak dam ją tu do oceny fachowcom:)
Rekomendowane odpowiedzi