Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym poruszyć ten temat bo od pewnego czasu staram sie zdobyć na temat tego jakąś wiedzę zarówno praktyczną jak i teoretyczną.

W skrócie co do sterylizatorów diodowych odpowiedź jest prosta, że to jeden wielki pic na wode... Mainowicie diody te mają swiatło UV-A o długości fali 370 nm. Czyli za dużej aby zniszczyć bakterie kórych białko i DNA "niszczone" jest w 230 nm. I to tak w skrócie z całego internetu mogłem wyczytać:) A z racji tego że jestem elektronik to w praktyce mogę powiedzieć że te diodki kosztują 1,20 i są tak powszechne, że to poprostu jeden wielki chwyt.

*Jednak pojawiają sie także ŚWIETLÓKI zUV-C, UV-B i UV-A choć te pierwsze strasznie drogie. Czy ktoś próbował ich urzywać i ma jakieś doswiadczenia i wyniki obserwacji?

*Jezeli tak to czy można by zamontować taką swietlówke pod pokrywą i naświetlać przez jakiś czas wode i czy wytępi w taki sposób bakterie i inne "paści" ?

*Jeżeli wogóle można to właśnie gdzie i czy jest to opłacalne?

*Co takie światło daje z punktu widzenia akwarystycznego? Tępi bakterie to raz... może glony tego już sie nie doszukałem:)

Osobiście raz zakupiłem świetlówke UV-A 8W i testowałem ją na dwóch świerzo zalanych akwariach. W jednym (naświetlanym) pierwotniaki i "biała woda" znikła po nocy, drugie (nie naświetlane) potrzebowało jeszcze 3 dni... więc coś daje tylko fachowo nie wiem co.. :)

Ogólnie interesuje mnie czy ktokolwiek z was tego urzywa czy może urzywał i z jakimi skutkami a także jeżeli ktoś sie na tym zna z punktu fizycznego z powiązaniem do akwarii będę jeszcze bardziej usadysfakcjonowany.

Opublikowano

Uzywam swietlowek Philipsa UV-C w dosc sporych ilosciach, ale nigdy nie pomyslalem, zeby stosowac je bezposrednio nad akwarium! wszystkie zamontowane sa w szczelnych oprawach przez ktore przeplywa woda. Z tego co sie orientuje nowa swietlowka UV-C jest w stanie zabic wszystko pod warunkiem ze ma to dostatecznie dlugi kontakt ze swiatlem (nie uwierze tylko w zapewnienia producentow, ze zabija wirusy), ja dalem jedna mala pompe (8 000 l/h) na 12 lamp, doliczajac wysokosc podnoszenia, straty na trojnikach, przeplyw przez pojedyncza lampe jest bardzo wolny. Sterylizacje UV uwazam za niezbedna przy drogich zwierzakach i czestym 'poszerzaniu' obsady. Skutecznosc dalo sie zauwazyc w momencie kiedy przyszedl czas na wymiane swietlowek (po roku). Po kilku dniach dzialania swierzych lamp optycznie woda wygladala duzo lepiej.

Opublikowano

Gdzie znalazłeś takie świetlówki, drogo wychodzą? Z tego co piszesz to naprawde masz ich dość sporą ilość.

Jak budowałeś taki sterylizator... własnoręcznie jakieś obudowy w których przepływa przeźroczysta rurka od pompy czy jeszze inaczej?

Interesuje mnie też co z glonami? Zabija je czy raczej w stosunku do nich jest neutralna?

Spotkałem się także z tekstem, że wyjaławia wodę, czy na testach zauwarzyłeś jakąś różnicę?

Dzieki za odpowiedź!

Opublikowano

sterylizatory sa made in taiwan. To tak naprawde rura pcv. nieprzezroczysta, swiatlo UV jest bardzo szkodliwe dla oczu! stad moje zdziwienie, ze chciales to wieszac nad akwarium. Niby ograniczaja rozwoj glonow. na pewno wibija te ktore powoduja zielony zakwit wody. ale co do glonow, ktore rosna na podlozu to jesli ograniczaja ich rozrost to w niezauwazalnym stopniu.

Teza o wyjalawianiu wody jest imho z zalozenia glupia. w kazdym akwarium nagromadzenie drobnoustrojow / dana pojemnosc wody jest duzo wieksza niz w biotopach naszych ryb. Poza tym swiatlo sloneczne to tez dlugosci UV, a naslonecznienie zbiornikow w rejonach pochodzenia naszych ryb jest bardzo duze. Jak dla mnie sterylizacja UV nie jest w akwarium koniecznoscia. ryby przyzwyczaja sie do wszystkiego. gorzej jest miec lampe UV i uzywac jej od wielkiego dzwonu, bo raz mamy w akwarium w huk drobnoustrojow, a pozniej nagle blysk, do takiej sytuacji nic nie jest w stanie sie przyzwyczaic.

Opublikowano

Z tym tajwanem to już niejeden wątek przeczytałem:) szczególnie wielkie halo jest o filtrach zew. z tzw sterylizatorami czyli jedną diodką UV-C :D

A co do podwieszania nad akwarium zastanawiałem się czy na ryby działa ona tak samo nieszkodliwie jak dla nas. No ale chyba bardzo głupio się zastanawiałem :oops:

Wnioskuje jednak, że lepiej zainwestować w lepszy filtr i inne gadżety do oczyszczania wody niż wydawać pieniądze na taką rzecz. Jak sie myle to popraw ale chyba w małych akwariach do 300-350 l nie jest to koniecznością:)

Opublikowano
Jak sie myle to popraw ale chyba w małych akwariach do 300-350 l nie jest to koniecznością

Nie jest to konieczne, ale nie można tez powiedzieć, że jest to zupełnie zbędny bajer. Bardzo często się przydaje i używany z głową może przynieść sporo korzyści. Tak, jak snocho napisał, używając starylizatora zmniejszasz ryzyko zawleczenia chorób z nowymi rybami, a i wpływ na glony też jakiś ma. Oczywiście nie zlikwiduje dywaniku w ustabilizowanym akwarium, ale używany zaraz od zalania może znacznie zahamować tempo wzrostu glonów.

Opublikowano

:D Witam! Mam pytanko w związku z dyskusją:

„Czester”pisze: „sterylizatory diodowe…to jeden wielki pic na wodę. Mianowicie diody te mają światło UV-A o długości fali 370 nm. Czyli za dużej aby zniszczyć bakterie których białko i DNA "niszczone" jest w 230 nm. Osobiście raz zakupiłem świetlówkę UV-A 8W i testowałem ją na dwóch świeżo zalanych akwariach. W jednym (naświetlanym) pierwotniaki i "biała woda" znikła po nocy, drugie (nie naświetlane) potrzebowało jeszcze 3 dni... więc coś daje tylko fachowo nie wiem co..”

UV-A =UV-A w tym momencie się troszkę pogubiłem. Nie jestem ekspertem od działania UV, dlatego proszę o wyjaśnienie.

Swoją droga kiedyś w szkole przeliczaliśmy z P. Prof. parametry stacji uzdatniania wody pitnej i padło stwierdzenie, iż promienie UV działają skuteczniej, gdy mają możliwość działania w jak najdłuższym czasie na jak najmniejszą ilość wody. Więc wolny przepływ jest jak najbardziej uzasadniony-„snocho” to łebski facet.

Pozdrowienia. Sławek :D

Opublikowano

Chyba rozumeim o co ci chodzi... z tego co czytalem wynika, że swietlówki uv-c mają długość fali odpowiednią żeby zniszczyć jądra bakrerii jednak potrzebowałem uzasadnienia tego stwierdzenia jak także chciałem poprostu sprawdzić czy wogóle UV-A coś daje, skoro montują je do tych nowych atamanów i do tego o takiej ubogiej mocy promieniowania...

No więc zakupiłem sobie świetlówke ultrafioletową UV-A i zalałem na czas testu dwa akwaria. Jak pokazały wyniki pierwotniaki i mleczna woda w akwarium naświetlanym znikły przez "noc" zaś nienaświetlanym trochę dłużej to trwało. Oczywiście oba akwaria w tym czasie były napowietrzane tą samą pompką.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Z tego co sie orientuje nowa swietlowka UV-C jest w stanie zabic wszystko pod warunkiem ze ma to dostatecznie dlugi kontakt ze swiatlem (nie uwierze tylko w zapewnienia producentow, ze zabija wirusy),

Zabija i wirusy - ze skutecznością nie mniejszą niż bakterie, to akurat nie jest pic na wodę ;)

ja dalem jedna mala pompe (8 000 l/h) na 12 lamp,

Ech... jak ja bym chciał mówić o takim sprzęcie "mała pompa"... :D

Opublikowano

Interesuje mnie też co z glonami? Zabija je czy raczej w stosunku do nich jest neutralna?

Spotkałem się także z tekstem, że wyjaławia wodę, czy na testach zauwarzyłeś jakąś różnicę?

UV zabija wszystko co żywe i znajduje się w zasięgu promieniowania (oczywiście dany organizm musi być wystawiony na działanie UV odpowiednio długo - różnie dla każdego organizmu). Ktoś kto pisał, że lampa wyjaławia wodę, miał pewnie na myśli oczyszczanie jej z drobnoustrojów.

Należy pamiętać, że przenikliwość światła UV w wodzie jest mizerna, wiązka promieni sięga raptem kilku mm, w większych odległościach nie ma żadnej sterylizacji (dzięki temu w wodzie mogło pojawić się życie, ale to inna bajka).

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.