Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. po mozolnym temperowaniu żony( mam nadzieję,że zdania nie zmieni) postanowiłem zakupić akwarium o wymiarach 120x 40 x 50. W związku z tym postanowiłe zmienić obsadęna inną niż wcześniej planowałem,mianowicie:

-Labidochromis caerueles 1+4

-Melanochromis Maingano 1+4

-Metriaclima maingano 1+4

Proszę o ocenę powyższej obsady i o ewentualne poprawki.Zaznzczam że zależy mi na najbardziej na ostatnim gatunku a Yellowki mogę ewentualnie zastąpić sauloskami chociaż wolałbym bardziej Yellowki.

Opublikowano

Imho callainos jest zbyt duży do tego baniaka,co prawda w naturze osiąga 12cm ale w akwarium nawet 15.Mój samiec 12cm osiągnął po roku z małym hakiem.No i okropny z niego bandzior,nie tylko w obrębie własnego gatunku ale i poza nim.Mój samiec obrał sobie za terytorium cały baniak 150x50....

Nawiasem mówiąc,piękna ryba :wink:

Opublikowano

Sprawdzałem w tutejszej bazie ryb i socolofi także dorasta do 15 cm ,to jak w końcu jest.

Axelrodi chyba nie jest łatwo dostępna pozatym samiczka taka jakaś blada chyba że to uzależnione jest od oświetlenia.

Opublikowano

A ja odnośnie callainosa mam inne spostrzeżenia. Mój samiec po prawie dwóch latach miał ok 11-12 cm.

Agresja wewnątrzgatunkowa bardzo duża, natomiast totalnie olewał saulosi i yello które schodziły mu z drogi. Agresja względem innych gatunków tylko podczas tarła i ogranicza się do przepędzania z rewiru (w 240 pół akwa :) ) Imo w zestawieniu w którym będzie dominował będzie spokój, natomiast łuski się posypią gdy będzie miał godnego rywala.

Opublikowano

Sorki zasugerowałem się rozmiarem osiąganym w naturze :P

Przeglądnąłem literaturę i niestety nic w tych kolorach przy nie dużych rozmiarach nie znalazłem :( Najbliżej była właśnie axelordi...