Bezprym Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor #21 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 A co byście powiedzieli na taki układ : -Metriaclima Msobo Magunga -Melanochromis maingano -Pseudotropheus Kingsizei likoma (pulpican) Ewentualnie jakiś inny gatunek zamiast Msobo z żóymi rybkami bo nie wiem czyby Yellowek żywieniowo pasował zastanawiam się jeszcze nad saulosi.Pulpican jst mniejszy od socolofi a kolorki podobne.Wszystkie rybki dostępne u dr. Pawlakab co też nie jest bez znaczenia bo mógłbym osobiście odebrać.
Perez666 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 #22 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 -Metriaclima Msobo Magunga -Melanochromis maingano -Pseudotropheus Kingsizei likoma (pulpican) Chyba najlepsza z dotychczasowych obsad.Pod względem żywieniowym wręcz idealna.Wszystkie można spotkać w strefie przejściowej(siedlisko).Metriaclima pulpican ma jednak szare samiczki ale za rozjaśnienie zbiornika posłużą samiczki msobo.
Bezprym Opublikowano 1 Maja 2011 Autor #23 Opublikowano 1 Maja 2011 A ja odnośnie callainosa mam inne spostrzeżenia. Mój samiec po prawie dwóch latach miał ok 11-12 cm. Agresja wewnątrzgatunkowa bardzo duża, natomiast totalnie olewał saulosi i yello które schodziły mu z drogi. Agresja względem innych gatunków tylko podczas tarła i ogranicza się do przepędzania z rewiru (w 240 pół akwa ) Imo w zestawieniu w którym będzie dominował będzie spokój, natomiast łuski się posypią gdy będzie miał godnego rywala. w związku z tym postanowiłem jednak zaryzykować z callainos. Perez czy z własnych doświadczeń zauważyłeś żeby ten gatunek przekraczał 12 cm,bo szukałem nawet na zagranicznych stronach i zawsze było że max to 12 cm w akwarium. Więcjak na razie to zaplanowane mam: - Pseudotropheus saulosi - Metriaclima callainos Jeszcze chciałbym dorzucić trzeci gatunek ale już nie mam pojęcia jaki. Myślałem o P.elongatus mphanga ale nie wiem czy się nada. zaczynam się już zastanawiać nad tymi 2 gatunkami z saulosi wielosamcowo. Mam pytanie do eljota: Na jednej z zagranicznych stron (tu podaję link http://www.ciclideos.com/metriaclima-callainos-f136.html )-wyczytałem że callainos może krzyżować się m.in z Labidochromis caeruleus. Wiem że miałeś te gatunki razem czy zauważyłeś zeby takie zdarzenie miało u ciebie miejsce? Prośba do osoby zarządzającej tym forum: Czy można by usunąć moje zablokowane wątki.Niepotrzebnie tylko zajmują miejsce,chciałem zrobić to sam ale nie mam takich uprawnień.
eljot Opublikowano 1 Maja 2011 #24 Opublikowano 1 Maja 2011 )-wyczytałem że callainos może krzyżować się m.in z Labidochromis caeruleus IMHO jeśli tak piszą to piszą pierdoły , choć z drugiej strony w przyrodzie wszystko jest możliwe zaczynam się już zastanawiać nad tymi 2 gatunkami z saulosi wielosamcowo. Osobiście wybrałbym to rozwiązanie.
Perez666 Opublikowano 1 Maja 2011 #25 Opublikowano 1 Maja 2011 Perez czy z własnych doświadczeń zauważyłeś żeby ten gatunek przekraczał 12 cm,bo szukałem nawet na zagranicznych stronach i zawsze było że max to 12 cm w akwarium. 12cm. to osiąga w naturze,w akwarium jak większość pyszczaków rośnie większy,callainos nawet do 15 cm.U mnie 12cm. miał już w wieku nieco ponad roku(może 1,5).
eljot Opublikowano 1 Maja 2011 #26 Opublikowano 1 Maja 2011 12cm. to osiąga w naturze,w akwarium jak większość pyszczaków rośnie większy,callainos nawet do 15 cm.U mnie 12cm. miał już w wieku nieco ponad roku(może 1,5). Po raz kolejny się z tobą nie zgodzę mój samiec był "starszy" od saulosi i był od niego większy nie więcej niż 1-1,5 cm więc saulosi powinien dorosnąć do 13-14cm skoro callainos do 15
Perez666 Opublikowano 1 Maja 2011 #27 Opublikowano 1 Maja 2011 12cm. to osiąga w naturze,w akwarium jak większość pyszczaków rośnie większy,callainos nawet do 15 cm.U mnie 12cm. miał już w wieku nieco ponad roku(może 1,5). Po raz kolejny się z tobą nie zgodzę mój samiec był "starszy" od saulosi i był od niego większy nie więcej niż 1-1,5 cm więc powinien dorosnąć do 13-14cm skoro callainos do 15 Adek podaje w BTN iż osiąga 12cm,samica 10cm.No może z tym 15cm trochę przesadziłem ale 14 to całkiem realne.Mój samiec tak szybko rósł że gdy tylko dorównał msobo(niebawem go przerósł)pokazał kto jest władcą. Tak więc rozmiar osiągany w naturze mój samiec miał po kilkunastu miesiącach,a gdzie tam jeszcze...fakt ,później rosną wolniej ale jednak rosną
eljot Opublikowano 1 Maja 2011 #28 Opublikowano 1 Maja 2011 No może mój saulosi albo twój callainos to taki Shaq czyli Shaquille Rashaun "Shaq" O'Neal w gatunku . Nie wiem może się mylę ale IMO mbuna najbardziej rośnie w pierwszym roku (jak na sterydach ) a później już z roku na rok znacznie zwalnia.
Perez666 Opublikowano 1 Maja 2011 #29 Opublikowano 1 Maja 2011 Nie wiem może się mylę ale IMO mbuna najbardziej rośnie w pierwszym roku (jak na sterydach ) a później już z roku na rok znacznie zwalnia Zgadza się,czyli jeśli w około rok osiągnął "ten" rozmiar to przez kolejnych kilka lat podrośnie jeszcze te kilkanaście-dziesiąt mm.
eljot Opublikowano 1 Maja 2011 #30 Opublikowano 1 Maja 2011 A tak na marginesie zaskoczyła mnie ilość "odmian barwnych " callainosa pokazana w ostatnim habitacie.
Rekomendowane odpowiedzi