Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jezeli chodiz o takie ustalenie wys przeze mnie-mianowicie to 10 cm kosztowaloby mnie niecale 4 tys wiecej,

Cholera, ja lubię dużo wydawać na hobby, ale gdzie

ty to akwarium zamawiałeś, u Svarovsky'ego? :-)

milc

Opublikowano

milc :shock:

tak to wlasnie wygladalo,wykonawca tez nie potrafil mi wytlumaczyc "roznicy" cenowej.Poczatkowo mialo byc 12mm,ale gdybym chcial podciagnac o te 10cm 8) stwierdzil ze bez 14 sie nie obejdzie,stad taka cena.Najlepsze w tym wszysstkim jest to,ze akwa jednak zostalo wykonane z 14mm :P (ustalone 12mm),no ale bez mojego 10 cm.Wiec suma sumarum-nie oplacila mu sie chciwosc,poniewaz i tak wykonal je z 14mm(dokladnie to pracownik) :shock: -nie ukrywam,ze mialem z tego powodu mala satysfakcje.Pozatym mam tez 3 letnia,na to wszystko gwarancje-sadze,ze to calkiem dobry uklad.Z drugiej strony na forum ktos napisal ,ze za 1050 placi sie 1200zl-tylko ja sie zastanawiam czy to akwa wytrzyma chociazby zalanie woda-no ale moge sie mylic.

Pozdrawiam :P

Opublikowano
Z drugiej strony na forum ktos napisal ,ze za 1050 placi sie 1200zl-tylko ja sie zastanawiam czy to akwa wytrzyma chociazby zalanie woda-no ale moge sie mylic.

Pisał to nombo a akwa sie trzyma bo ma je zalene i z rybami juz jakiś czas.

Zresztą u mnie podobnie bo przednia szyba ma wymiar 196 cm na 64 cm a więc jest stosunkowo wysokie i pojedyńcza szyba 12mm sprawdziła sie w zupełności Akwa troche mniejsze bo tylko 720 l poj i kosztowało 1290,- zł fakt że było to już jakiś czas temu i ceny zapewne poszły do góry ale w akwa tym mam wklejony komin + wywiercone otwory przelewowe a to też sporo kosztuje. Zresztą nie przesadzajmy z cenami bo pamietam tak z rok temu to standard aquaboro [fabryczna masówka] 200/60/60 kosztowało 990,- zł a nawt obecnie wystarczy wejść na strone sklepumalawi i już na początku jest tam pozycja 1050litrów 250/70/60h i kosztuje 1350 zł

a przy akwa nietypowych wszystko zależy komu zlecamy klejenie, jezeli jest to ktoś kto zajmuje sie klejeniem akwari zawodowo to jest wstanie to dobrze wyliczyć grubość szyby wzmocnienia itd i mi właśnie taki gościu co tyllko i wyłącznie akwariami się zajmuje zrobił to za te 1290,- natomiast u bardzo renomowanego szklarza który akwaria klei od święta i wolał wszystko na zapas dać tzn grubsze szyby więcej wzmocnień to oferte miałem za 2800,- na ten baniak a jeszcze inny powiedział że przy takim akwa to tylko klejona szyba bedzie oki i chciał 4200,- tak że jak widać rozrzut cenowy duży.

Nie da się ukryć że akwa z kejonki jest bezpieczniejsze ale czy warto tyle płacić ? myślę że jeżeli ma stać gdzieś gdzie jest narażone na uszkodzenia czyli obiekt publiczny - biuro - restauracja itd lub w domu sa małe dzieci to wtedy jest sens, bo w pozostałych przypadkach mozna się bez klejonki obejść. Zresztą to tak na marginesie w ramach własnych przemyśleń :D bo mamy demokracje i każy robi to co chce i na co go stać.

Opublikowano

no nie wiem czy 12 mm to dobry pomysl,chociazby z tego wzgl,ze samego piachu mam 130kg(i jeszcze w zapasie hehe),skal to nawet nie licze bo bedzie ok 200kg(ale tego nie sprawdzalem,ani mi sie chce)+ woda-calkiem spore obciazenie.(prosze mi nie pisac przliczen 8) nacisku na 1cm:))Pozatym szklo,ktore mam jest jakosciowo o niebo lepsze(przejrzystosc przed wszystkim),od takiego jakie oferuja szklarze-porownywalem je,i nawet laik w tej dziedzinie jak ja widzi roznice "golym oiem".ok tyle wystarczy :).........bo zeszlismy ladnie z tematu:) :P:arrow::D

Opublikowano

vigaba - tak jak napisałem każdy ma swoje priorytety - twoim jest akwa najwyższej jakości. Mi chodziło tylko to to że można to zrobić taniej i nie trzeba straszyc innych kosmicznymi kwotami :wink: . Natomiast moim priorytetem jest zawsze filtracja a ihmo ta u ciebie to jest nie najlepsza. I co z tego ze masz super przejrzyste szkło jak potem bedziesz miał mało przejrzystą wodę, da to tyle że będziesz lepiej widział syfy w akwa.

Ale tak jak napisałem każdy ma swój pogląd na świat i swoje zdanie i ja to szanuje nawet jak się z tym nie zgadzam.

Opublikowano

O obsadzie to się nie wypowiem bo widzę że preferujesz mbune a ja kocham nonmbune więc się tu też zdaniami zdecydowanie róznimy :wink::D a z nonmbuną i odpowiednimi środkami finansowymi to mozna bybyło zaszaleć, choć na poczatek faktycznie obsada mbunowa jest lepsza a właściwie bezpieczniejsza.

Opublikowano

Vigaba - każdy kupuje na na co go stać :) Ciebie stać żeby kupić wszystko w jednym miejscu i masz komfort bo nic nie musisz szukać , ale ...... właśnie niektórzy lubią szukać :) a u Ciebie ładnych parę stówek można by zaoszczędzić.

BTW - Ja też byłem leniem ;)

A Twoje akfa - no cóż - kupujesz od osoby która chyba nie lubi Klubu Malawi - a to dlatego że członkowie KM zwrócili mu uwagę na warunki w jakich trzymał pysie na jednej z wystaw ( Targów ).

No ale wracajmy do tematu postu ;)

Opublikowano

Po mpierwsze , Argus w którym kupiłeś baniak , tak do końca nie jest autorytetem w sprawach akwarii :D , za to na 100% opanował sztukę zdzierania pieniędzy z ludzi , za sprzęt nie do końca uważany za rewelacyjny :D

Pokrywę w akwa będziesz musiał zabezpieczyć bo po roku zostanie Ci kupa trocin z płyty paździerzowej :cry:

Bardziej niż o grubość szyby w baniaku bałbym się o szafkę z płyty 18mm(moja szafka jest zrobiona z płyty 25+18mm). Piszesz o 130 kg piachu i 200kg kamieni.

Szkło wbrew pozorom jest bardzo wytrzymałe na ściskanie , więc jeśli te kamulce Ci się nie przewrócą , a podstawa będzie odpowiednio wypoziomowana i sztywna to nawet dno z 10mm szyby wytrzyma :D

A co do obsady :?:

Ja dałbym non-mbunę :D

Mam też pomysł aby kiedyś odwzorować biotop wycinka dna jeziora:)

Chciałbym srworzyć kawałek dna w okolicy Zimbabwe Rock , Chimuzulu Island lub Taiwan Reef :D

Opublikowano

mars :D

dlatego wlasnie mars moja filtracja mnie troche martwi jak juz to wczesniej zaznaczylem(patrz wyzej),dopiero czas pokaze co ew zmienic,albo dopkupic-napewno bede sie staral utrzyamc wode przejrzysta :lol: ...co do straszenia,to tak szczerze,on sam sie chyba wystraszyl,ze tyle powiedizal,ale juz nie ma sensu tego roztrzasac 8)

Opublikowano

:roll: :evil: :shock:dANIELJ i SKOCZEK :roll: :evil: :roll:

Prosze czytac uwaznie!NIE MAM AKWA ARGUSA I MIEC NIE BEDE! reszte jest wczesniej w tym samym poscie......wrrrrr 8) :twisted::arrow::arrow: :roll: :arrow::P