Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest grys w granulacji powyżej 5mm. Przez skrzela tego nie przesieją ale IMO sypanie tego na dno mija się z celem. Jeżeli już stosować to w filtrze , bo z dna tego nie zbierzesz jak trzeba będzie wymienić

Opublikowano

mam to w starym filtrze w koszyczku ale malutko tego tam weszło zostawiłem 1 cm gąbki i reszta koszyczka wypełniłem tym wkładem i najpierw to musi przejść przez kamyki potem gąbkę i potem wirnik wiec może coś to minimalnie da :) a co ile sie to wymienia ?? bo chce za niedługo zmienić podłoże miesiąc dwa to bym wymienił wszystko :)

Opublikowano

Zastanów się czy i jak przez ten substrat będzie przepływała woda. Poza tym wszelki syf zalegający w takim podłożu i konieczność odmulania. Wsadzenie do filtra (kubeł, kaskada) ma dużo więcej sensu.

Opublikowano

Jakiś czas temu za wszelką cenę chciałem używać grysu amonowego i go regenerować. Szukając informacji na ten temat natknąłem się też na takie zastosowanie takich wkładów. Jednak tam pisano o już zużytym preparacie uprzednio w filtrze. Zamiast do kubła, to magazynowano na dnie akwarium. Ponoć mimo, iż w filtrze nie jest już efektywny to leżąc na dnie potrafi wpływać (pozytywnie oczywiście) na parametry wody.

Jednak sam bym tak nie zrobił. Imho nie ma to sensu.

- słaby przepływ wody powoduje, że skala działania takiego wkładu jest baaardzo mała. Zastanawiam się czy byłaby zauważalna,

- efekt wizualny nie jest dla mnie do zaakceptowania, choć to akurat jest sprawa gustu,

- za dużo szczelin i miejsc gdzie mogą się dostać zanieczyszczenia, których filtr mechaniczny nie wyłapie,

- w związku z zalegającymi zanieczyszczeniami trzeba zapewne regularnie odmulać, zwłaszcza przy dorosłych rybach,

- miejscem zastosowania wkładów są filtry,