Skocz do zawartości

Nowe akwarium 450l osprzęt i mieszkańcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koleżanko, bo zamkniemy temacik :mrgreen: to nie przepis na ciasto ( na które nas chyba zaprosisz by oglądnąć baniak)... a może troszkę poczytasz forum, użyjesz opcji szukaj...co ty na to ?

Opublikowano

Z tymi dwoma grzałkami to chodzi oczywiście o awarię którejś.Np.gdy jedna się zepsuje i będzie non stop grzać to taka 150W nie nagrzeje wody do 34st.ale gdy całkowicie padnie to druga nie pozwoli do nadmiernego wychłodzenia wody...

A tak btw ja używam jednej 300W JBL :P

Opublikowano
Koleżanko, bo zamkniemy temacik :mrgreen: to nie przepis na ciasto ( na które nas chyba zaprosisz by oglądnąć baniak)... a może troszkę poczytasz forum, użyjesz opcji szukaj...co ty na to ?

zaproszę na ciasto ...albo leczo :)

wszystko kupione do baniaka ;) tylko testów nie mogę nigdzie znaleźć. Teraz czekam na dowóz zamówionych rzeczy ... akwarium max 14 dni roboczych .....

05-02-2011 dziś zakupiłam chyba ostatnią rzecz a mianowicie 65kg serpetynitu, mam zamówione testy JBL. Teraz tylko czekam na baniak i będziemy ustawiać i zalewać :lol:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam! Jestem nowa, więc chciałabym też uzyskać kilka porad bo mój baniaczek będzie troszkę większy niż koleżanki - 160x60x60 profilowany - wiem że wszyscy woleli by proste ale proszę nie krytykujcie mnie zwalę to na męża :P bo on tylko rzucił hasło a wręcz nakazał większy baniaczek a na mojej głowie reszta:).

Proszę was o powiedzenie czego mi brakuje "do szczęścia":

- oświetlenie 2x80W t5 i reszta oświetlenia - nadrobić ma 5szt led w pokrywie aluminiowej (na zamówienie)

- Filtr JBL e1500 (jakie ma mieć wypełnienie żeby grało z resztą - bo to standardowe na pewno nie jest dobre i ewentualnie jaki jeszcze dokupić, myślałam jeszcze o głowicy pompie 2000l/h)

- grzałki 300W i chyba 200W :) - już się gubię:P

- piasek kwarcowy 0,5-1,2 granulat 90kg

- wapień filipiński - 25kg

Wapień i piasek jest (wiem że nie polecacie ale już niestety musi zostać :) )

- łupek ewentualnie sobie przywiozę od znajomego

- testy JBL COMBI czyli chyba wszystkie

- nie wiem czy dobrze zrobiłam zamawiając napowietrzacz 400l/h jeśli byłaby ta pompa - choć bardzo mi się podobają na tylnej ścianie bąbelki:P

Na obsadę mam czas, dodam że chcę mieć kilka roślinek - już wyczytałam jakie przetrwają w Malawi i z jakimi gatunkami ryb:)

- przy zalaniu wodą dolewać jakieś uzdatniacze czy lepiej samo niech się stabilizuje? Wiem że mam robić testy - tylko jak często i kiedy najlepiej je robić żeby były wiarygodne?

Co do cen ewentualnego dokupienia sprzętu to wolę te po środku bądź w stronę górnych półek. To co kupiłam to z polecenia sprzedających na allegro bądź wyczytania z forum - ale tego jest stanowczo za dużo:P:)

Bardzo była bym wdzięczna jeśli by mi ktoś doradził. Wcześniej miałam 100l akwarium z obsadą skalarów później przerobiłam na pyszczaki ale to nie to samo co 576l :)

Jeszcze chciałabym zapytać o ten styropian ? do czego on wam jest potrzebny? słyszałam ze pod skałkami ma być podkładka żeby to pracowało - czy ten styropian to właśnie po to?

Nie jestem tak doświadczona jak Wy więc moje pytania mogą być dla niektórych zabawne:)

Pozdrawiam:)

Opublikowano

Filtr ktory masz sluzy do filtracji biologicznej.

Musisz pomyslec nad czyms co zapewni filtracje mechaniczna oraz cyrkulacje wody w zbiorniku. Imo 2000lph moglby dac rade pod warunkiem poprawnej cyrkulacji - czyli musialo by zdmuchiwac wszystkie nieczystosci w jego strone i tu chyba bez cyrkulatora sie nie obejdzie.

Styropian pod kamieniami sluzy do zniwelowania nacisku punktowego na szklo bo jak wiesz kamienie nie sa idealnie plaskie i zawsze na czyms "stoja". W tym wlasnie miejscu nastepuje kumulacja nacisku/naprezen i szyba moze peknac.

Opublikowano

E tam. Wystarczy At-203 + falownik jvp. Półka cenowa fajna a i jakośc dobra.

Generalnie mam tylko zastrzeżenie co do dwóch grzałek - po co ? I dlaczego takie mocne ? Na każdej grzale masz wykres z zależnością temp.otoczenia a temp. w akwa.

Imo, jeżeli w mieszkaniu masz w zimie ok 21*C to wystarczy 1x200W.

Opublikowano

o coś takiego Ci chodziło - http://allegro.pl/pompa-obiegowa-resun-king3-2300l-h-i1515247809.html?source=oo

http://sklepy.allegro.pl/pompa-glowica-2000-l-h-atman-2latagwarancji-i1511839763.html

http://sklepy.allegro.pl/pompa-cyrkulacyjna-2000-l-h-os-ceramiczna-i1514007325.html

http://www.aquariumsklep.pl/pompa-aquarium-systems-new-jet-nj2300-p1695.html#

http://www.aquariumsklep.pl/pompa-aquarium-systems-new-jet-nj3000-p1696.html

właśnie znalazłam to - j.w.

Jeśli At-203 i falownik to rozmieścić je - At po przekątnym rogu co wlot filtra a falownik ma też w tym samym kierunku co At wirować wodę, tak? (na mój skromny rozumek :P )

A co do grzałki to właśnie się dałam naciągnąć, pytałam się czy 300W wystarczy powiedział że może być za słaba i mówił dodatkowo o 150W a ja jak zwykle przedobrzyłam i wzięłam 200W :( może się uda odwrócić co nie co a jak nie to opchnę komuś :P

W domu mamy tak między 20,5-23 bo mam 2 małych urwisów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.