ROMANO Opublikowano 26 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Tak jak w tytule napisałem "CZY ŚLIMAKI ZWALCZAJĄ GLONY ???" Pytam nie tylko o ŚWIDERKI, które są najbardziej popularne. Na allegro wielu hodowców wystawia ślimaki gwarantując ich działanie w walce z wszystkimi glonami. NP: http://allegro.pl/slimak-idealny-na-glony-neritina-onion-red-i1424999113.html http://allegro.pl/slimak-brotia-pagodula-maczuga-w-akwarium-na-glony-i1424999063.html Czy ktoś miał przyjemność testować takie ślimaki i czy naprawdę zwalczają glony ?? Ja mam takie rdzawe glony w akwa, niektóre nawet czarne a z innej strony mam zieloną trawkę
eljot Opublikowano 26 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Miałem kiedyś ślimory w ogólnym, nie pamiętam nazw ale ich skuteczność polegała na tym że robiły czyste szlaczki na szybach i roślinach
martin_84 Opublikowano 27 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 27 Stycznia 2011 hehe a te szlaczkie przerywane sa co jakis czas gniazdami z jajami... a co kilka miesiecy masz delikatnie mowiac plage
yaro Opublikowano 27 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 27 Stycznia 2011 może i niektóre ślimaki zjedzą część glonów, ale większość pysiów zje ślimaki
ROMANO Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor #5 Opublikowano 27 Stycznia 2011 A jak ślimaki są takie większe ?? też je bedą atakowały ??
eljot Opublikowano 27 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Niech no tylko wystawi rogi a serka na pierogi raczej nie będzie
bigb Opublikowano 27 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Niech no tylko wystawi rogi a serka na pierogi raczej nie będzie U mnie pierwsze co zrobiły maluchy po wpuszczeniu to zlikwidowały populację ślimaków w akwa
martin_84 Opublikowano 27 Stycznia 2011 #8 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Niech no tylko wystawi rogi a serka na pierogi raczej nie będzie jak wiekszy slimak to rogi znikna jako pierwsze
mutra Opublikowano 28 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 28 Stycznia 2011 U mnie podobnie - póki ślimak jest niewielki to daje sobie radę. Jak podrośnie powyżej wielkości krytycznej to traci głowę i dołącza do takiej zgrabnej kupki muszelek pod wylotem filtra.
slawek gorol Opublikowano 28 Stycznia 2011 #10 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Moje saulosi kochały polować na świderki Puste skorupki przenosiły do rogu akwa.
Rekomendowane odpowiedzi