Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby nie było wątpliwości, ja mimo moich niejednokrotnie stosowanych prowokacji, bardzo cenię moderatorów ich wiedzę i fakt udziału w tym forum. Tylko dzięki ich zapałowi i codziennej pracy na rzecz forum ma ono tak wysoki poziom. Jednak momentami daje się zauważyć "spłycanie dyskusji" i "ograniczanie jej do dogmatów" (słusznych lub niekoniecznie), zamiast wyciągania co bardziej interesujących ponad przeciętność.

Nie wiem czym to jest spowodowane, ale daje się zauważyć. :wink:

Opublikowano

Makok - może większość z nas uważa pewne rzeczy za dogmaty, może i niektóre sprawy są spłycane, ale jeszcze nikt nie usunął posta za to tylko że my się z nim nie zgadzamy, nikt nie został zbanowany za mówienie czegoś przeciw, nikt również nikogo nie ukarze za to aby ze spłyconej dyskusji wysunąć się na czoło i zabłyszczeć wiedzą.

Niestety bardzo dużo było przypadków, że to nam nie pozwalano wypowiedzieć swojego zdania, nam starano się zamknąć usta i gdy 10 osób było przeciwko jednemu pieniaczowi - to nas wyzywano od zakonów, zorganizowanej grupy przestępczej i Bóg wie czego.

niestety to jedna osoba która potrafi tylko marudzić potrafi zepsuć atmosferę.

Opublikowano

Być może...

Nie śledziłem postów przez ostatnie dwa lata - wszedłem, zaznaczyłem działy jako przeczytane i zacząłem od miejsca które zastałem.

Pieniacze i marudzący zawsze będą w każdym środowisku. Na to nie mamy wpływu.

Ale przyznam że wolę zdecydowanie czat niż forum i to tam spędzam o wiele więcej czasu, bo na forum nie znajduję dialogu...

Dla przykładu weźmy coś nowego i sorry że na sobie, ale nie znalazłem innego przykładowego ostatnio:

- nakręciłem dwa wideo-tutorialki, na takim czy innym poziomie, z uśmiechem i w półżarcie, po amatorsku, ale ktoś "nowy" może się z nich paru rzeczy dowiedzieć...

Czy ktokolwiek zabrał głos aby skomentować, ulepszyć to co tam radzę?? Ktoś poza pośmianiem się skomentował? To właśnie jest to spłycanie dyskusji, to są te "dogmaty stosowane", a nie Wasz styl moderacji. :wink:

I takie rzeczy powinny dawać do myślenia w tytułowym wątku "Smutasy" :wink:

Wydawało mi się to takim tematem, który możnaby było pociągnąć. Chciałem kręcić kolejne z podmian, z czyszczenia filtrów itp, już nie z uśmiechem a bardziej na poważnie, ale dla siebie mam to kręcić?

I naprawdę sorry że na swoim przykładzie, nie utyskuję - zwyczajny przykład.

Opublikowano

Chciałem zupełnie czego innego niż wyszło ;) ja chciałem aby forum bardziej się śmiało a tu żale się wylały. Praca moderatora jest ciężka. Uciążliwość wzrasta wprost proporcjonalnie do czasu moderowania. Czytasz nieraz to samo zwracasz uwagę a tu lipa, jak grochem o ściane. Zawsze toczyłem boje o elastyczniejsze spojrzenie na Malawi i zawsze byłem przeciwny dworcom kolejowym czy zupie rybnej. Trudno o bardziej konfliktogenny punkt niż obsada czy wielkość baniaka. Od czego jest jednak dyskusja. Jednak zawsze wkurzało mnie chamstwo i głupota, bez moderatorów obawiam się, że wielu ludzi, którzy są niedojrzali emocjonalnie zrobiło by z tego forum budke z piwem. Na pewno tego nie chcę. Ja chcę tylko i wyłacznie emotikonów i uważam, że ta restrykcja jest zbyt ostra i czekam na odpowiedź w tej sprawie bo chyba jednak większość jest za uwolnieniem veryhappiego, smila i laughinga a przynajmniej szerszego otworzenia furtki dla tych sympatycznych Panów.

Opublikowano

A jak bym sie wyraził gdyby mnie ktoś mocno zirytował ;) przeca wiąchy mu nie pośle bo to nie kulturalne ale już mała seryjka :evil::twisted: :roll: trochę by mnie rozładowała :mrgreen: tak więc wolność dla emotków

Opublikowano

A widzisz :wink: Wyrażasz emocje emotkami, a wyobraź sobie teraz moderatora w tej sytuacji : panie spod latarni się sypią z ust, kursor samoistnie idzie w stronę panelu moderatora - co w nim jest, wiadomo :wink:

Lecz jednak nie, nie wolno. Spokój i opanowanie...

Opublikowano
Skoro został poruszony temat moderacji forum to pociągnę temat dalej. W innym poście kolega flosinski rzekł : "Dla mnie aktualni moderatorzy zbyt rygorystycznie przestrzegają i ślepo są wpatrzeni w regulamin. Generują bardzo dużą ilość postów na forum (ogólnie), które są zaproszeniem do kłótni i faktycznie w dużej ilości sprzeczek są stroną. Często bronią swojego zdania grupą, przez co ich argument zyskuje na sile. Pamiętajmy o sile argumentu.

yaro jakiś czas temu ubolewał, że nazywani są " gestapo ". Wczoraj się nad tym zastanawiałem i (przykro mi z tego powodu ) choć to mocne porównanie, to przyznam że coś w nim jest.".

Więc tak : proszę o odniesienie się userów o generowaniu kłótni, oraz do zarzutu że w większości sprzeczek bierzemy udział. Przyznam, że troszeczkę mnie to zabolało.

Natomiast o gestapo : pamiętam wypowiedź Jarka jak dziś. Napisał, że czegoś tam właśnie nie zrobimy, bo powiedzą żeśmy gestapo.

Więc ? Nie ukrywam, że oczekuję dyskusji, gdyż kaliber z jakim wyjechał kol.flosiński jest bardzo duży.

slawekosw gorol'u mam wrażenie, że nie zrozumiałeś o czym pisałem. Nie zwracaj uwagę na formę, która Ci jak widzę nie przypadła do gustu, tylko na treść, która jest najistotniejsza.

Jasno starałem się napisać, co myślę. Wycięte fragmenty mojej wypowiedzi zmieniają jej całkowity sens.

Proszę przeczytaj jeszcze raz mojego posta oraz wątek, który podlinkowałem w poście który cytujesz oraz jeszcze raz tutaj: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=26&t=8746

Przecież to nie ja zacząłem dyskusję o moderacji, która pojawiła się w tym wątku: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=22&t=8785

Ktoś inny też zaczął tą dyskusję tutaj: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=26&t=8856

Myślę, że nie mam odmiennego zdania od innych osób zgłaszających zastrzeżenia. Prawdopodobnie mój język Ciebie lub większą ilość moderatorów zabolał. Jednak przywykłem pisać co myślę i uważam, że forum jest odpowiednim ku temu miejscem.

Przykro mi, że moja wizja moderacji jest sprzeczna z Twoja. Miło mi, że moje zdanie jest dla Ciebie tak istotne, zdziwiony jestem że moje słowa są dla Ciebie dużego kalibru. Nie miałem zamiaru nikogo urazić, a z porównaniem które cytujesz spotkałem się czytając post yaro - w wątku który podlinkowałem.

Jeżeli chcesz postaram się innymi słowami przekazać swoje spostrzeżenia, tak by były czytelniejsze.

Zgłosiłem zastrzeżenia, jednak też zaproponowałem zmiany, które dokładnie opisałem. Dodatkowo dodałem co sądzę o naszych moderach w podsumowaniu. I jak generalnie oceniam ich rolę - a była to ocena pozytywna.

Opublikowano

Wszystko okejka, lecz dlaczego piszesz, że prowokujemy, że celowo bierzemy udział w kłótniach ?

Fakt, narzekanie zaczął Makok, lecz to normalne :mrgreen:

Podpisałeś się pod tym, więc czekam na argumenty a nie linki.

Albo ja jestem normalny inaczej, albo wcale nie rozumiem twego poprzedniego postu w stosunku do mojej prośby.

Opublikowano

flosinski akurat watki do których linki podałeś są ciekawe o tyle, że w jednym są wypowiedzi za większą ingerencją (ba nawet zarzuciłeś mi niechęć do moderowania :wink: ) a w drugim, przeciw nadmiernej ingerencji i sztywnego trzymania się regulaminów :) . Wiadomo że wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i każdy ma prawo do błędów, może mieć gorszy lub lepszy dzień, ale nie róbmy z tego normy i nie generalizujmy.

Więcej luzu i wolność dla emotków :D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.