Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  nabe napisał(a):
Czym kto się żywi pokaże dopiero budowa zębów i szczęk.

Na pewno potwierdziłoby to specjalizację pokarmową ale nigdzie nie zalazłem fotki tychże, a moich ryb jeszcze nie zamierzam preparować :wink:

Opisałem tylko swoje krótkie obserwacje które potwierdzają się z wieloma opisami gdzie M. aurora zaliczana jest do wszystkożerców i twierdzę że nadaje się do obsady nr1 (przynajmniej żywieniowo).

Opublikowano

Dziękuje bardzo.

Niestety mój angielski nie jest w stanie sprostać temu artykułowi :(

Rozumiem że przykład tych trzech gatunków ma zobrazować uzębienie mięso, wszystko i roślinożercy ? (oczywiście w ogólnym zarysie)

Opublikowano
  barpiotr napisał(a):

2) Pseudotropheus demasoni- 2/6; Pseudotropheus tropheops sp. 'Chilumba'- 2/6; Pseudotropheus flavus- 2/6

3) Lethrinops sp. Red Cap (Itungi) -2/5; Aulonocara stuartgranti (lub Lethrinops R C (Matema))-2/5; Aulonocara Rubín red -2/5; Aulonocara baenschi- 2/5

wariant 2 - Kolorowo i ostro. Demasonki - imho hit baniaczków jednogatunkowych, niezły fajter. Trophek chilumba też nie da sobie podskoczyć. Flawusa nie miałem to się nie rozpisuję ale chyba też potrafi pokazać charakter. Troficznie flawus trochę odstaje bo chyba lubi plankton, a dwa pozostałe gatunki to 'glonojadki'. Za to kolorystycznie może być fajnie. I myślę, ze jeśli chodzi o temperament - to może być w takim akwa 'niezła pralko-wirówka'. :)

wariant 3 - Po 5 latach 'zabawy' z non-mbuną trochę mam przesyt "szarości" samiczek - dlatego, jestem na etapie powrotu do mbuny - i nie ukrywam, iż łapie się na tym, że 'zaczynam lansować' tę grupę tak jak przed laty wychwalałem protomelaski czy copadki. :D Dlatego ten wariant bez komentarza.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

pierwszy krok wykonany: zbiornik dziś zalany, filtry podłączone

teraz trzeba wybrać kamienie i zdecydować się na jedna z opcji :D (a czasu coraz mniej na zastanowienie)

edit 3.06.11 :

Po dłuższej przerwie, to chyba już czas na zarybienie zbiornika (dziwnie wygląda pusty baniak) i zaczęły się problemy. Wybrałem już obsadę: Pseudotropheus Elongatus Chewere (7), Pseudotropheus saulosi (10) oraz Cynotilapia afra Cobue (lub alternatywa Metriaclima Aurora) (7).

Dwa pierwsze gatunki znalazłem, natomiast z trzecim gatunkiem pojawił się problem dostępności afry i aurory.

Dlatego też narodził się pomysł aby wpuścić L. sp hongi sweden. Czy te ryby będą się dogadywać temperamentem? czy hongi nie będzie trochę za duże w zestawieniu z pseudotropheusami?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wielkościowo jak najbardziej, różne źródła podają rozmiary od 10-12 ale moje przerósł młodszy chewere (boss baniaka). Samce zajmują niezbyt duże terytoria i pilnują ich zawzięcie choć walki są dość "spokojne" i najczęściej bezkrwawe . W obsadzie z saulosi i chewere teoretycznie zajmą ostatnie miejsce w hierarchii, ale o tym i tak pewnie zadecydują cechy osobnicze :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pudełkami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 zł. Przesyłka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla osób z forum.   🍻  
    • @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.