Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A nad czym tu się zastanawiać,to masz 30cm dłuższe szkło,więcej możliwości.Bierz 375l a nawet 450l(o 10cm wyższe) :mrgreen::wink:

ale 375 i 450 jest funkcjonalne tak samo :wink:

Opublikowano
A nad czym tu się zastanawiać,to masz 30cm dłuższe szkło,więcej możliwości.Bierz 375l a nawet 450l(o 10cm wyższe) :mrgreen::wink:

ale 375 i 450 jest funkcjonalne tak samo :wink:

Powierzchnia dna ta sama ale te dodatkowe litry to tzw.bufor... :mrgreen::wink:

Opublikowano

jest nad czym- możliwości lokalowe :?

doszło do 375L, jakoś się zmieściło :)

i znowu zacząłem zastanawiać się nad obsadą i kombinować:

1) Cynotilapia afra (Cobue)-2/5; Metriaclima Aurora- 2/5; Pseudotropheus Elongatus Chewere 2/5; Pseudotropheus saulosi coral- 2/7

2) Pseudotropheus demasoni- 2/6; Pseudotropheus tropheops sp. 'Chilumba'- 2/6; Pseudotropheus flavus- 2/6

3) Lethrinops sp. Red Cap (Itungi) -2/5; Aulonocara stuartgranti (lub Lethrinops R C (Matema))-2/5; Aulonocara Rubín red -2/5; Aulonocara baenschi- 2/5

nie planuje mieszania miedzy tymi grupami, mam spory dylemat odnośnie wyboru (każde zestawienie mi pasuje ale póki co nie postawie 3 zbiorników)

jakie są wasze spostrzeżenia, który zestaw będzie najciekawszy i ładnie się dopasuje?

Połączyłem posty. Gorol.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

barpiotr - wariant 1

Ja bym poprzestał na 3 gatunkach. Osobiście bez aurory.

Nie wiem co masz na myśli pisząc "ładnie się dopasuje.". Jeśli chodzi o jedzonko to trochę aurora odstaje a pozostałe 3 pasują do siebie. Jeśli chodzi o kolorystykę to też imho będzie ok. Chewere i saulosi - ładne kolory obu płci. Samiczki afry i aurory są trochę 'nieatrakcyjne' - więc jeśli zostawisz tylko afrę to będziesz miał mniej szarości w akwa. Z tym, że wszystkie samce będziesz miał w pręgi. Jeśli zostawisz aurorę zamiast np. afry, do znowu trochę żółtego będzie więcej (aurora, saulosi). Coś za coś.

Kiedyś miałem cynotilapie z saulosi w jednym akwa i fajnie się oba gatunki dogadywały. Dlatego szczerze polecam. Chewere będe miał od soboty ale w jednogatunkowym. Więc się nie wypowiadam co do tego gatunku ale zakładam, że skoro żeruje w naturze na planktonie to tak bardzo terytorialny nie jest. Cynotilapie lubią siedzieć między kamieniami czy w grotkach więc jak w akwa będzie trochę miejsca do popływania to reszta powinna mieć spokój. Chyba, że saulosi zacznie dyrygować. :)

Opublikowano

Co do Aurory to pozwolę sobie się z wami nie zgodzić, po obserwacji zachowania tej ryby w akwa bardziej skłaniam się do diety wszystkożernej. Skubanie glonów jest sporadyczne, podobnie jak u chewere a w porównaniu z troheopsem praktycznie żadne. Przemianę materii mają bardzo "szybką", nie zdarzyło mi się abym widział którąkolwiek pływającą z wypchanym brzuchem, a do niejadków nie należą :wink:

Podejrzewam że w naturze podczas przeczesywania glonów trafia się jej sporo skorupiaków itp. :)