Skocz do zawartości

Pęknięta 160 po dwoch dniach od zalania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Za cienkie szkło+

Na pewno grubsze byłoby pewniejsze ale gdyby to była wina w grubości szkła to 95% właścicieli wanienek 160l by miało powódź w domu. Większość ludzi kupuje w sklepach a tam są z szyba 6mm.

+ nieprawidłowo wklejone wzmocnienia

+ długość wzmocnienia.

Opublikowano

Wątpię,że chodzi o szkło, mam z 6ki akwa jeszcze dłuższe i wyższe, wzmocnienia tylko poprzeczne i nic się z nim nie dzieje.Imo pechowy zbieg okoliczności - ugięcie szafki mogło jeszcze pogłębić wadę konstrukcji tj za krótkie listwy i szyba poleciała.

Opublikowano
za krótkie listwy i szyba poleciała.

Zgadza się. To samo napisałem kilka postów wyżej. A wystarczyło dać wzmocnienia troszkę dłuższe i ze szkła 8mm. Niestety, jak klient wchodzi do sklepu, czy to stacjonarnego, czy online, to widząc niską, a raczej niższą cenę, odstającą od reszty rynku, powinien się10x zastanowić. Bo ileż może się różnić cena zakupu baniaka dla poszczególnego sklepu ? 1-5zł netto? Pracuję w handlu i wiem z czym to się je.

Imo z reklamacji nici, za wiele niewiadomych w tej sprawie. Kup 240l.z szyby 8 mm i będzie ok.;)

Opublikowano

witam

do wszystkich co piszą ,że szkło za cienkie - proszę znaleźć 160 l 100x40x40 w standardzie grubsze

mam 160 z 6 mm i stoi i nic się nie dzieje , możliwe ,że wzmocnienia były za krótkie , lub wina materiału ,ale nie grubość lecz struktura

pozdrowił :D

Opublikowano
To w żadnym przypadku wina nóżek. Za cienkie szkło+ nieprawidłowo wklejone wzmocnienia.. a wystarczyło 2 mm.więcej....

nie zgodze sie. Nozki mogly spokojnie zwiekszyc problem.

Mialem takie same przy baniaku 128l - 6 sztuk i wiem z doswiadczenia, ze to jest szajs niesamowity.

Po jakims czasie, w srodku nocy nożki zapadly sie do srodka, zdrowo huknęło i chlapnelo, a potem cala szafka sie lekko przekrzywila.

Szczesliwie jak sie zapadly to rownomiernie...

Opublikowano

Druga próba... zakończyła się wnioskami. Ktoś z was mówił, żeby przed zalaniem położyć puste akwarium na biurku i sprawdzić czy nie ma żadnych wgięć. To była złota rada!! tak też zrobiłem okazało się, że szpara była 3 mm! No i najlepsze, że to wina pionów szafki ( środkowe były krótsze ) czyli tak czy siak wina producenta. Nawkładałem podkładek między pion a blat. Na blat położyłem dodatkowo płytę OSB 22mm, nową piankę i akwarium z 8mm szyby 100x40x50 - jestem średnio zadowolony z wysokości, ale ryby nie będą narzekać na dodatkowe 40l wody.

Co do nóżek to nie zrezygnowałem z nich - nie dało się tego wypoziomować na ślizgaczach. dokupiłem 4 metalowe i razem mam 8 metalowych i 4 plastikowe w środku :D Jak mi walną to najwyżej kupie masę samopoziomującą i postawie na niej szafkę. Chociaż nie sądzę, bo obciążenie jest dość rozłożone.

Każdemu radze położyć puste akwarium na blat bez pianki żeby sprawdzić co w trawie piszczy. Nie wiem jak mogłem o tym nie pomyśleć.

Wesołych świąt.

Opublikowano

więc tak jak pisałem , błąd właściwego wypoziomowania, poziomica mogła być krótsza ale należało użyć obojętnie czeg- czegoś dłuższego jak bok/przekątna akwarium - listwa, panel,kawałek równej płyty itd.