Skocz do zawartości

Aulonocara FF etc. (wydzielony)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie Wojciechu , nie będziemy kasować , bo wtedy każdy kontrowersyjny wątek trzeba by kasować, a to nie o to chodzi.

Dyskutujemy i póki nie obrzucamy się kalumniami to możemy rozmawiać:)

Ja chcę Ci napisać tylko tyle i większość rozmówców też , że nie popieramy hodowli takich ryb , które nie są wytworem natury , choćby nie wiem jak były ładne.

Ale jeśli Ty je hodujesz , proszę bardzo , Twoja wola , hoduj je , tylko , że nigdy te ryby nie będą NATURALNE , zawsze będą sztuczne.

Nie piszę lepsze , czy gorsze , nie wiem , ale sztuczne.Takie jest moje zdanie .

EOT .

Opublikowano

nigdy te ryby nie będą NATURALNE , zawsze będą sztuczne.

Nie piszę lepsze , czy gorsze , nie wiem , ale sztuczne.Takie jest moje zdanie .

EOT .

Jesteś Prezesie najodważniejszą osobą w tym gronie, ja ci dziękuję za te słowa cyt" Nie piszę lepsze , czy gorsze , nie wiem , ale sztuczne.Takie jest moje zdanie .". Prezesie te krótkie "wielkie" zdanie daje szanse tej rybie, mówi się że na szansę zasługuję każdy, ta ryba nie jest już gorsza.

Nikt nie musi jej trzymać, każdy wie że jest sztuczna ale każdy co ją ma nie ma ryby gorszej.

Jeśli chodzi o mnie tak dyplomatycznie napisanym postem Pana Prezesa KM zamknął bym ten cały temat.

Opublikowano

Wojciechu , ależ od początku Ci piszę , że to Twój wybór i nikt , a zwłaszcza ja nie potępiamy Cię , że hodujesz te ryby bo to Twój wybór ,ale My w Klubie tego nie pochwalamy. Co do moich słów , to ja tak cały czas myślę ,że nie ma gorszych czy lepszych ryb, nie wiem , może za xxx lat w jeziorze pojawi się taka ryba?

Wtedy , jeśli będę żył , to uznam to za naturalne i tyle.

Na razie nie mam tam takiej ryby i to też na tyle:)

Co mi się nie podoba to zabawa w pana Boga z czysto komercyjnych pobudek , bo in vitro itp. metody stosowne jako leczenie lub dla innych humanitarnych celów , są IHMO bardzo pożyteczną techniką

A dyskutować zawsze trzeba :D

Opublikowano

A czy przy powstanie f-f manipulowano genami ?? Prezesie skoro mnie nie czytasz przeczytaj chociaż trochę wyżej post Admina to mądry człowiek on tam ci już napisał że f-f nie ma nic wspólnego z takim manipulowaniem

(...)

Przepraszam że piszę takie lekkie sprostowanie Prezesie odnośnie tej manipulaci genetyką przy powstawaniu f-f , jestem przekonany że zwyczajnie się pomyliłeś :),

No więc, może niejasno się wyraziłem? :) Napisałem że nie była modyfikowana np. jak te transgeniczne świecące rybki np takie http://nt.interia.pl/galerie/najnowsze/swiecaca-ryba/zdjecie/duze,1290402,1,48 Jakkolwiek przy powstaniu ognistej aulony jak najbardziej manipulowano genami, w końcu to sztuczna krzyżówka. Myślę że skonczyły ci się argumenty i strzelasz na oślep, stąd te in vitra itd a wysywanie argumentu o destrukcyjnym działaniu człowieka na przyrodę to cios poniżej pasa. Ja również zostaję przy swoim, nie będę nikogo zachęcał do kupna takich ryb.

Opublikowano

nie chcę już pisać napisałem już tyle, mi chodziło tylko o tą konkretną rybę f-f nie o inne ryby i nie o mnie.

dla mnie stwierdzenie Prezesa KM na forum, które jest opiniotwórcze i coś znaczy w tym Kraju, że f-f nie jest gorsza od innych wystarczy.

Ja wiem że nie popierasz tej ryby , ale nie uważasz że jest gorsza, za tą opinią pójdą dziesiątki ludzi, i czytając o niej na wstępie nie nabiorą do niej jakiegoś urazu.

Nie wiele ludzi ma te ryby na mój post na forum http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=28&t=8169 odpisała jedna osoba, a człowiek nie lubi być sam.

Wnoszę o zamknięcie tematu.

Opublikowano

no ja adminie o manipulacji genetycznej takiej informacji nie znalazłem ale u mnie z niemieckim raczej słabo http://www.malawi-firefish.de/ może zdradzisz swoje źródło i podasz linka o niej. Z tego co można wywnioskować adminie f-f powstał właśnie taką metodą jak opisał Prezes w warunkach laboratoryjnych poprzez jak określił wytrząsanie. Ja określę to jako rybie in vitro i tu Adminie link specjalnie dla ciebie http://www.kciuk.pl/Metoda-In-Vitro-u-ryb-a31824 obejrzy proszę - te in virto nie wzięło się u mnie z kosmosu.

Opublikowano

Wnoszę o pozostawienie wątku otwartego - może przyjdzie w przyszłości ktoś kto dopisze coś ciekawego.

Czemu tak się upierasz żeby zamknąć ten temat.

Widzę że skończyły Ci się argumenty i za każdym kolejnym postem przywołujesz bardziej absurdalne.

Nie stosunkujesz się do rzeczowych odpowiedzi na Twoje argumenty, wybiórczo odpowiadając na te które w jakiś sposób mogę wesprzeć Twoją tezę.

Co do samej ryby - ja po raz kolejny podtrzymam moje zdanie że dla mnie OSOBIŚCIE jest to gorsza ryba i przy tym pozostanę.

Wiem że to nie sprawiedliwe i wszystkie ryby powinny być równe ale niestety tak nie jest.

Nie ma na świecie sprawiedliwości i do zargumentowania tego posłużę się przytaczanym przez Ciebie przykładem ludzi - jeden rodzi się schorowanym biednym starcem, drugi osiemnastoletnią sex bombą z bogatej rodziny ;-) - tu też nie ma sprawiedliwości i trzeba sie z tym pogodzić.

Reasumując - Aulonka Fire Fish (czy jakkolwiek by ją nazwać) jest tak samo gorsza dla mnie jak paletki, kiryski, saulosi coral czy też kanarki - bo jeżeli byłaby lepsza to po prostu bym ją hodował. Z tą różnicą że Saulosi Coral, Paletki czy inne zwierzęta odrzucam ze względu na zachowania, wygląd itp to Fire Fish odpada ze względu na to że jest sztucznym komercyjnym tworem.

Opublikowano

twoje zdanie kunta mnie nie interesuje fajnie że masz zdanie, mnie interesuje zadanie profesjonalisty jakim dla mnie jest Prezes KM a wcześniej napisałem dlaczego, wątek może zostać otwarty jeśli o mnie chodzi.

Edyt------------

Nie jednak proszę o zamknięcie wątku bo zawsze przyjdzie kolejny ktoś, nic nie wniesie a zburzy wypracowane proste stwierdzenie " ta ryba nie jest gorsza" nic ponadto. Adminie Proszę cię.

Opublikowano
twoje zdanie kunta mnie nie interesuje fajnie że masz zdanie, mnie interesuje zadanie profesjonalisty jakim dla mnie jest Prezes KM

Regulamin Forum Klubu Malawi

Postanowienia ogólne.

1. Forum Klubu Malawi jest ogólnodostępne. Przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych akwarystyką, działalnością Klubu Malawi oraz tematami pokrewnymi.

Do rozmów prywatnych służy PW.

Czyli nic się nie zmienia - dalej wybierasz tylko to co Tobie najbardziej odpowiada.

Wierz mi że przez cały czas mojej obecności w KM wielu było rewolucjonistów i dzięki Bogu znikali równie szybko jak sie pojawiali.

Z drugiej strony oczekując profesjonalnych odpowiedzi może w końcu wysuniesz jakieś profesjonalne argumenty?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.