Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, światło to podstawowa i niezbędna rzecz do wzrostu roślin. Moja hydroponika stała 3 metry od okna południowego, niczym nie była doświetlana a rosła w oczach... W akwa miałem dość wysoki poziom azotanów=50, po miesiącu zostały zredukowane do no3=5.

Artykuł jest na serwisie, lecz ten chwilowo nie działa.

Fotki porównawcze: 1. tuż po zasadzeniu, 2.po miesiącu.

start hydro.jpg[/attachment:2inxsp7a]

nowa hydro.jpg[/attachment:2inxsp7a]

post-7678-14695712749825_thumb.jpg

post-7678-14695712750023_thumb.jpg

Opublikowano

chyba nie hodujesz ryb z jeziora malawi?

bo przy pH 8.0 i wyższym miałabyś raczej słabe szanse na utrzymanie takiej roślinności.

Ale tak poza tym to ładna zieleninka.

Opublikowano

A witam, szanownego Sir Yaro, Ph w akwarium to duży problem. Jeden test mówi, że mam kwach, drugi zbyt duża zasadowość. Masakra. Oczywiście, że nie Malawi, jak będę budować Malawi, to już wiem do kogo się zwrócić.:)

Opublikowano

Witam po tym, jak moja szanowna żona się rozpisała. Na szczęście poszła już na górę dzieci kłaść spać.

W kwestii roślin do hydroponiki - odkryliśmy niechcący genialną roślinkę. Nazywa się toto tojeść rozesłana. Żadne skrzydłokwiaty, trzykrotki czy lucky bamboo, nie moga się z nią równać. Żona wsadziła to wiosną do ziemi, a jesienią roślinka ta rozlazła się na pół trawnika przed domem. Potem wsadzila to do hydroponiki. Teoretycznie powinno to paść, jak każde zielsko, bo zimą wymaga odpoczynku. Nic z tego. Wylazla z hydroponiki i wpadła do wody w akwa. Myślalem, że zgnije. Nic z tego. Puściła w wodzie korzenie. Nie wiedzieliśmy nawet, jak się to cudo nazywa. Godziny w inernecie i trafiliśmy -

rodzina: Primulaceae - pierwiosnkowate

pochodzenie: Europa

stanowisko: słoneczne, półcieniste, cieniste; wilgotne, płytka woda

wysokość: 5-10 cm

kwitnienie: VI-VIII

Fantastyczna bylina zadarniająca do wilgotnych i mokrych miejsc (ale dobrze znosi także okresowe przesuszenie). Bardzo dobra do maskowania nieatrakcyjnych brzegów zbiorników wodnych - rośnie zarówno na brzegu jak i w płytkiej wodzie. Tojeść rozesłana w środowisku naturalnym występuje na obrzeżach wód i na mokrych łąkach, tojeść rozesłana ‘Aurea’ to złotolistna odmiana ogrodowa.

Polecam i załączam kilka fotek:

tojesc001.JPG

tojesc003.JPG

tojesc002.JPG

A tak to wygląda od dupy strony, czyli od dołu

Yaro, na prawo od tego baniaczka pójdzie Malawi i też z hydroponiką. Na lewo czarne wody Amazonki, a dalej na prawo, za wejściem do oranżerii - morskie. (9 m sciany w akwariach :D i wszystko z filtracją hydroponiczną.

Opublikowano

Yaro, na prawo od tego baniaczka pójdzie Malawi i też z hydroponiką. Na lewo czarne wody Amazonki, a dalej na prawo, za wejściem do oranżerii - morskie. (9 m sciany w akwariach :D i wszystko z filtracją hydroponiczną.

Tylko się cieszyć z takich możliwości.

Bezapelacyjnie wypróbuję tę roślinkę, bo i ja jestem miłośnikiem hydroponiki, niestety widzę że woda z malawi niezbyt służy im.

Opublikowano
Eeee... Mała pomyłka. "yaro" to nie ja...

Sir_yaro - nie przywiązuj wagi do takich szczegółów. To pisała moja żona, a kobiety w sposób niezrozumiały dla nas rozróżniają tylko kolory. Dla nich nie ma wielkiej różnicy pomiędzy yaro a Sir_yaro - z pełnym szacunkiem dla obu Panów :D