Skocz do zawartości

Akwa jamnikowate ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam myslę nad zmiana akwa,nie wiem jeszcze dokładnie kiedy,ale po małym przemeblowaniu moją 200 zamieniłbym myslę na takie około 500 l wszystko zalezy od tego jak ud mi sie wygospodorowac miejsce w pkoju

I tu mam pytanie co myslicie o akwa 190x60x45 lub dłuzsze o 10 cm reszta bez zmian, fajnie mogło by sie prezentowac takie nizsze a i tak najwazniejsza jest długosc i szerokosc dla pysków

Tu jest przykład akwa 120 litrów a wyglada jak 600 tylko jak dla mnie to juz chyb za niskie co o tym myslicie?

http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=71038

Opublikowano

Tak niskim akwa trochę się ograniczasz co do obsady, np. duża nonmbuna będzie trochę dziwnie wyglądać w 45cm, zwłaszcza że kilka centymetrów z wysokości zabierze ci podłoże :| .

Opublikowano

Od tych 40 cm odejmij podloze i nie napelnisz akwa po same brzegi.Zostaje ci wtedy moze 30 cm wody z malym kawalkiem .Nie wydaje mi sie zeby to dobrze wygladalo.

Opublikowano
Od tych 40 cm odejmij podloze i nie napelnisz akwa po same brzegi.Zostaje ci wtedy moze 30 cm wody z malym kawalkiem .Nie wydaje mi sie zeby to dobrze wygladalo.

40cm dla mbuny wystarczy spokojnie,3cm warstwa podłoża nie zajmuje 10cm miejsca przecież;)

Opublikowano

Powtorze jeszcze raz, a zaleje te akwarium po sam brzeg, czy moze jakies 5 cm ponizej krawedzi? i to minus podloze to juz jest mniej niz 40 cm wody i wedlug mnie to nie bedzia za dobrze wygladalo.

Oczywiscie zrobi jak chce, moze nalac wode pod sama krawedz i wycierac ja caly czas z podlogi.

Ja tylko radze i uwazam ze 40 cm wysokosci akwa to za malo.

Opublikowano

Nawet przy 45 cm jakie maja byc maksimum to wedlug mnie troche za malo jak na nonmbune.Wiekszosc ryb z nonmbuny rosnie duza i masywna, wiec bedzie nieciekawie wygladac przy malej wysokosci akwa.

Opublikowano

Niedawno kupiłem sobie jamnika o wymiarach 90/40/25 i będzie dla... demasoni. A później nie wiem co tam będzie :) chyba roślinniak. I uważam że to fajne proporcje. Tak więc nie robiłbym z akwarium o wys. 45 cm żadnej tragedii, szczególnie że to TYLKO 5 cm niższe niż tradycyjne akwarium o wysokości 50 cm.

45 cm to całkiem normalna wysokość. A długość i głębokość zrobią wrażenie. Szczególnie jak uda się zrobić taki zbiornik otwarty.....

A co do wyboru obsady - tego nie rozpatrywałem.

Edzia: poprawiłem wymiary akwarium - 90 litrów pojemność zbiornika