Skocz do zawartości

Restart 450l

cactus

Rekomendowane odpowiedzi

Ale po co od razu restart? Dekoracje do wanny, następnie wodę i ryby i filter, przestawiasz akwarium, wsadzasz spowrotem całą resztę i nie trzeba restartu. Po co cykl azotowy ma się znowu robić?

W ostateczności jak podłoże będzie zasyfione to je wypłuczesz itd. Ja tak u siebie robiłem i biologia przetrwała.

Gdybyś przeczytał dokładnie, wiedziałbyś, że woda zlana będzie do wanny a po zakończeniu prac wrócki do akwarium.

Może błędnie, ale w moim mniemaniu restartowanie ma miejsce nie tylko kiedy zmieniamy wode na świerzą. Nazywam to restartem, bo wszystko musze zrobić od poszątku.

Przygotuj sobie jakieś dodatkowe pojemniki, bo do wanny wejdzie Ci jakieś 25% - 30% wody (w zależności jaka wanna; te nowocześniejsze, z tworzywa sztucznego często są dość wąskie i wejdzie jeszcze mniej). Taka ilość wody to może być trochę mało do wykonania restaru.

Ja czasem u siebie podmieniam 80% wody z lenistwa :) I nie zakłóca to biologii. Mam dużo kamieni i roślin. Jak cactus ma mało dekoracji to jest małe prawdopodobieństwo, że usunięcie dużej ilości wody może zaszkodzić. Na wszelki wypadek po opróżnieniu akwarium co kilka minut polewałbym lekko szyby akwarium starą wodą aby biologia z szyb nie zaschnęła :) Bo dodatkowe pojemniki to będzie problem, musiały by to być spore beczki :)

Całość wody nie weszła, jakieś 100l poszło w kanał, narazie akwarium zalane w 3/4.

Czekam aż siądzie styropian podłożony pomiędzy akwarium a blat, przechyły wyeliminowałem, teraz może z 1mm będzie, chyba że krzywo siądzie na styro.

Operacja przebiegła bez większych powikłań, nie udało mi się jednak usunąć ugięcia blatu po środku. Zastanawiam się nad zakupem grubego blatu kuchennego który skręciłbym od góry do blatu szafki, może przy skręcaniu udałoby się wyprostować blat.

Może jest na forum jakiś szpec który by pomógł?

szafkao.jpg

Na rysunkach obrazujących przód i tył, na czerwono zaznaczony ugięty blat (po środku jakieś 4mm. Chcę dołożyć blat kuchenny +- 4cm, pytanie jak go przykręcić żeby wyprostował ten wykrzywiony z podwójnej płyty 18mm?

Na rysunku przedstawiającym spód elementy rysowane czarną ciągłą linią opierają się na podłożu, czerwone prostokąty to kantówki z litego drewna które mam zamiar dołożyć żeby przenieść ciężar z dwóch środkowych ścianek na podłoże.

Dobrze kombinuje?

• 2 tygodnie później...

Witam,

Tak, operacja przebiegła pomyślnie. Pod szafką pomiędzy boczne ścianki weszły dwie kantówki, jedna z przodu, druga z tyłu, po całej długości zapewniając oparcie środkowych ścianek szafki. Całość została wypoziomowana, narazie blat się nie wygina, myśle że nie ma prawa. Pomiędzy akwarium a blatem dałem styropian 2cm. Kupiłem plastikowy kątownik 2x2cm pod kolor szafki którym zabezpieczyłem styropian przed pazurkami mojego małego domowego szkodnika. Całość wygląda super, przechył prawa-lewa jakieś 2mm, przód-tył 0.

Niestety nie będzie zdjęć, miałem rozładowaną baterie w aparacie, a czas mnie bardzo naglił więc nie mogłem czekać aż naładuje.

Na rybach nie wywarło to wszystko większego wrażenia, jedna membe deep została mamą w wannie ;)

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...

Witajcie,

Znowu szykuje się małe przemeblowanie, dojrzałem do zmiany drobnych kamyczków na słusznych rozmiarów skałki.

Oto efekt rodzinnego wypadu nad płynący nieopodal potoczek:

dsc064701.jpg

Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie?

Martwi mnie masa -.-

Sory za post pod postem ale edycja nie odświeży tematu.

Bardzo ładne tzn wg Ciebie może być czy jednak brakuje tu czegoś i powinienem poświęcić jeszcze jedno popołudnie na poszukiwanie kamieni? ;)

Masa martwi mnie bo w poprzedniej aranżacji ciężar stanowiło kilkadziesiąt kamieni a tutaj 1kamień o podstawie 30x15cm i wys 45cm waży tyle ile ważyły wcześniejsze na powierzchni 40x40cm.