Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! mam na imię Patryk i mam 12lat... jestem początkującym Malawistą bo ledwo od miesiąca.

I mam takie pytanie czy nie mam przerybienia dużego w akwarium 240l...(120x50x50)

10 Maylandia Red Red (docelowo 1+4)

8 Yellowków (2+6)

1demanosi (od wujka,oddam go albo dokupię mu 4koleżanki..)

5elongatusów (2+3.3+2 albo 4+1)

i najgorsze...

4 pysie z jeziora wiktorii...one akurat są kupione przezemnie ale to przez moją głupote ufania sprzedawcom w zoologach...

Pani powiedziała że one są na 100% pyszczakami z Malawi to nie mogłem się oprzeć i je kupiłem.

Wiem że z nich sa 2gatunki,do 1szego gatunku należą 3samce albo 2+1 a do drugiego jakiś niedorobiony samiec..

Pozdrawiam! :)

Opublikowano

To masz 240l czy 300l ( z wymiarów podanych przez Ciebie wychodzi że 300l)

Zostaw tylko to :

10 Maylandia Red Red (docelowo 1+4)

8 Yellowków (2+6)

Tu z KM

Skład menu Mayladni estherae nie różni się niczym od pozostałych mbuna.

Podstawą diety powinny być pokarmy na bazie składników roślinnych, glonów spiruliny i nie tylko.

Jako dodatek do tej diety, raz na 5-6 dni należy podać rybom jakieś mrożonki.

Sczególnie polecam wodzienia, cyklopa, oczlika, artemię i kryla.

Żywieniowo z Yellowkami da się jakoś pogodzić.

Opublikowano

Może od początku:

Wiktoria wiadomo :wink:

Redy IMO za duże na to akwa.

Yello dieta w kierunku mięsożercy

Demasoni roślinożerca w związki z ich dużą agresją wewnątrzgatunkową zaleca się hodowanie ich w większej ilości

Elongatusy ale jakie?

Niestety 3 gatunków z tego co masz nie wybierzesz :(

Opublikowano

Dodatkowo mozesz zatrzymac elongatusy jakie? nie chodzi o ilosc gatunkow ale o wielkosc i zywienie.

Najperw sie czyta, pozniej pisze o obsadze a na koncu kupuje rybki.

Opublikowano
Może od początku:

Redy IMO za duże na to akwa.

(

W internecie pisało że 250litrów im wystarczy...a 10litrów to żadna różnica.

Najperw sie czyta, pozniej pisze o obsadze a na koncu kupuje rybki.

Myślisz że nie czytałem? czytałem jasno.. że dla Yellowków jest 120litrów minimum ,demanosi 160l,elongatusów 180l,red redów 250l więc nie patrzyłem się czy są roślinożerne czy mięsożerne,bo sobie myślałem że po co? pyszczak to pyszczak ,cóż nikt na samym początku z Malawi nie był idealny.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Nikt nie był idealny i każdy popełniał błędy ty pytasz a my chcemy pomóc.

Odnośnie redów to napisałem że to moja opinia (nie tylko zresztą) . Skoro je już masz to na upartego możesz jeden harem redów połączyć z demasoni (może wujek da ci jeszcze z 10 sztuk? lub w sklepie zgodzą się wymienić pozostałe rybki na demonki) Będzie ładnie i kolorowo, tylko pamiętaj aby karmić pokarmami roślinnymi.

Niestety w tym układzie trzeci gatunek się nie zmieści.

Opublikowano
Nikt nie był idealny i każdy popełniał błędy ty pytasz a my chcemy pomóc.

Odnośnie redów to napisałem że to moja opinia (nie tylko zresztą) . Skoro je już masz to na upartego możesz jeden harem redów połączyć z demasoni (może wujek da ci jeszcze z 10 sztuk? lub w sklepie zgodzą się wymienić pozostałe rybki na demonki) Będzie ładnie i kolorowo, tylko pamiętaj aby karmić pokarmami roślinnymi.

Niestety w tym układzie trzeci gatunek się nie zmieści.

Nie no dobra. oddam red red .