Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak samo śmieszne jak wasze przykładowe obsady i haremy jakie mają być dokładnie...

Każde akwarium i ryby są inne więc takie szablonowe doradzanie jest bezsensu...

A nie uważasz że obsada 2x 1+3/4 jest odpowiedniejsza do 200l aniżeli pchanie tam 15 ryb?Ja w 450l mam teraz 19 ryb a jeszcze hongi są przed redukcją,jakoś nie widzę tylu ryb w dwusetce...porażka... :shock:

masz za mało ryb!!! masz niedorybienie według norm KM.

Powinieneś mieć 22 ryby - z tego wynika iż możesz dodać jakiś mały gatunek 1+2.

A tal serio , niech kazdy dobiera obsade sam i będzie najlepiej , wszystko trzeba sprawdzić , przetestować.

Opublikowano
masz za mało ryb!!! masz niedorybienie według norm KM.

Powinieneś mieć 22 ryby - z tego wynika iż możesz dodać jakiś mały gatunek 1+2.

Te 22 ryby to górna granica...lepiej nie przesadzać :wink:

Opublikowano

A tal serio , niech kazdy dobiera obsade sam i będzie najlepiej , wszystko trzeba sprawdzić , przetestować.

Ale po co wyważać otwarte drzwi, w jakieś przekazywanie doświadczeń z hodowli nie wierzysz? Właśnie wiele rzeczy zostało sprawdzone i przetestowane, ba zostały nawet wyciągnięte pewne wnioski co do łączenia gatunków. Ale niektórzy i tak pójdą do zoologa i wezmą trochę kolorowych ryb, jak zakupy w markecie ;p

Opublikowano

ale burzę rozpętałem 8)

kurcze ,żebyście wiedzieli jak wasze spory z boku wyglądają :) a wszystko tylko o to czy w moim akwa ma być 4-5 rybek więcej czy mniej..

swoją drogą fajnie jest przysłuchiwać się ludziom którzy mają pasję!

Z tymi naturalnymi warunkami to też bym za bardzo nie przesadzał...przejżałem bardzo wiele filmów z prawdziwego malawi i tam najczęściej na jednej półce skalnej jest jeden wielki gąszcz ryb.Z tego co również doczytałem,rewiry są zmienne i dotyczą okresu tarła(ztym że pewnie tarło trwa cały czas).no i chyba nie ma tak jak to jest w akwariach nawet 1000l że 3-4 rodzinki mają swoje mieszkanka i żyją długo i szczęśliwie :wink: w naturalnych warunkach pysie nie zapuszczają sie za daleko bo tam czychają jego wrogowie którzy połykają go w całości.

Oczywiście,chcę mieć w akwa kolorowo i miło,przyznaję się do tej "zbrodni",..doktoratu z behawioryzmu pyszczaków malawijskich już raczej nie napiszę.......

Tak czy inaczej ,akwa jest zastartowane,powiedzcie gdzie wstawiacie foty,lub gdzie są jakieś wątki osobiste żebym mógł się chwalić a wy mnie objeżdżać,będzie miło :)

PS.F.wewn.wymieniłem na Fan trzy Aqela,podłączyłem i wszystko działa(grzałka jakoś pomału) włożyłem kamienie(ok.6 godzin) zasadziłem 3x anubias 1xmicrozorium mini,dałom uzdatniacz Tetry i ........JESTEM ZACHWYCONY SWOJĄ ROBOTĄ I MALAWI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....

Opublikowano

Wstaw fotkę do Galerii , u góry masz na żółto napisane odsyłacze, linki

Jest tam : FORUM -SERWIS - CZAT - ALBUM-GALERIA- ...itd.

Kliknij w tę galerię , zaloguj się na swe konto i dodaj fotencję do działu akwarium i pochwal się co ci wyszło :]

Opublikowano

ok,dzięki za info.jak tylko dostanę pokrywę(niestety przedłuża się jej wykonanie) i podłączę światło to nie omieszkam się pochwalić w galerii! Mam nadzieję że przez dzień-dwa nie padną roslinki :(

PS. w dziedzinie pierwszego podłączenia Kubełków firmy Eheim już mogę robić za konsultanta;przez moment byłem już tak załamany że chciałem go wysłać z powrotem do rybarium,ale pokonaliśmy zapowietrzenia i jesteśmy z siebie dumni :D

PS2. w sprawie obsady ciągle dumamy :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No dobra,od wczoraj już pływają 3+3 Membe deep(miało być 2+4 ale jakoś tak wyszło :? ) i 1x3 mpangi.

Membe wyglądają rewelacyjnie,jeden samiec już przepięknie wybarwiony ok.5-6cm reszta chłopaków od czasu do czasu się z nim próbuje pływając w kółko ale na koniec zawsze obrywają.

Wogóle aktualnie dominujący samiec Membe w ciągu niecałego dnia stał się panem całego akwa zasiedlając wszystkie groty tunelei inne zakamarki oraz wolne przestrzenie :o Mpangi są jeszcze małe ok.3cm i troche obskubane :( więc nie mają szans na panowanie.

Ciekawe co będzie bo dzisiaj wpuszczamy samca mpangi wielkości tego membe który jak dotąd był zdominowany w innym akwarium ,ciekawe kto zawładnie naszym akwa,a może to jakoś się rozłoży?

Z kolei zastanawiam się czy ok.6 cm samiec mpangi nie będzie za duży do swoich 2-3 cm pobratymców? co sądzicie?

PS.najlepsze fotki ryb postaram się dorzucić do galerii