Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jak już wcześniej pisałem (na innym temacie) zakładam akwarium. Bedzie to moje akwarium Malawi po kilkunastu latach rozstania z akwarystyką i za "dawnych czasów" o pewnych rzeczach nie było wcale mowy. Więc mam wiele pytań. Uzupełniając wiadomości natrafilem na takie coś jak świderki. Gdzieś natrafiłem na informację,że te swiderki występują w Malawi (niestety nie mogę odnaleźć tej strony), chyba, że mi się coś przyśniło.

Pytania:

-jak duże są świderki?

-jak wyglądają (np. strony ze zdjęciami)?

-czy ryby ich nie zjedzą?

-jeśli są to skorupiaki, to czy martwe pozostawiają po sobie jakieś muszelki lub skorupki?

-czy świderki mogą być przyczyną ewentualnych klopotów z utrzymaniem akwarium?

-gdzie je można zdobyć?

Dziękuje za odpowiedzi. Sławek

Opublikowano

-a z wielkością to nie wiem jak jest

-podaje link do zdjęcia Świderki (Melanoides tuberculata)

http://img261.imageshack.us/img261/2273/6287557711164da3cl5.jpg

-no jak ryba większa to da rade takiego świderka sobie upolować ;)

-tak pozostawiają po sobie muszelki

-no jedyny kłopot jaki słyszałem to zdażają się plagi w tysiącach sztuk

-allegro.pl

Opublikowano
Pytania:

-jak duże są świderki?

-jak wyglądają (np. strony ze zdjęciami)?

-czy ryby ich nie zjedzą?

-jeśli są to skorupiaki, to czy martwe pozostawiają po sobie jakieś muszelki lub skorupki?

-czy świderki mogą być przyczyną ewentualnych klopotów z utrzymaniem akwarium?

-gdzie je można zdobyć?

- wypasiony okaz to moze mieć około 3 cm długosci i około 7-8 mm srednicy w najgrubszym miejscu.

-link kolega podał, a i w galerii klubowej w dziale inni mieszkańcy coś znajdziesz.

-wieksze pyszczaki dadzą radę zwłaszzca na głodzie ale generalnie nie jest to łatwy obiekt do zjedzenia

-zostawiają

-raczej pomagaja utrzymac akwa zwłaszcza jak podłoże jest piaszczyste natomiast jak ryby są przekarmiane to świderki tez mają więcej jedzenia w dodatku ryby na nie nie poluja i wtedy może byc plaga swiderków.

- prawie w każdym sklepie zoo bedą tyle że wystepują w zbiornikach jak i zatoczaki jako coś co sie niesprzedaje więc powinnieneś dostac za darmo albo jako gratis do pokarmu.

Opublikowano

ja na poczatek kupilam dla pyszczakow 10 szt swiderek.... a teraz mam ich wiecej w akwa niz kamieni i zaluje tego,ze je wlozylam. nie sa zjadane przez moje rybki a juz nie mam komu dawac tych swiderek.....

Opublikowano
karmie je 2 razy dziennie po troszku..... wiec jakby ktos chcial swiderek to chetnie mu dam kilkanascie sztuk :)

jaka masz obsade i jak duze ryby?

moje saulosi i rdzawe czesto urozmaicaja sobie diete spozywajac swiderki. nie ma tygodnia zeby nie pojawialy sie nowe puste muszelki ...

pzdr

jas

Opublikowano

ryby są roznej wielkosci, od maluchow, po mlodziez i dorosłe pyszczaki liczace sobie 17 cm długości. obsada - akwa 300l, podloze, drobne kamienie. wystrój - skaly, i kamienie wapienne.