Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Among reed stands & Vallisneria beds in sediment-rich bays: Siedliska skaliste położone w zatokach bogatych w osady, drobne nanosy skalne i drobne kamienie, gęsto obrośnięte trzciną i vallisnerią.

Deep Intermediate Habitats: Głęboko występujące siedliska w strefie przejściowej.

Deep sandy habitat: Głęboko występujące piaszczyste dno.

Dwels among beds of Ceratophyllum: Zamieszkują pomiędzy gęsto rosnącymi rogatkami (ceratophyllum).

Edge of the rocky habitat: Siedliska na krawędziach skał.

Gently sloping sandy habitats along rocky coasts: Delikatnie pochylone piaszczyste dno wzdłuż skalistego wybrzeża.

Gently sloping sandy habitat along the rocky coast: Delikatnie pochylone piaszczyste dno wzdłuż skalistego wybrzeża.

Intermediate zone among extensive beds of small pebbles: Strefa przejściowa, pośród rozległych połaci małych otoczaków.

Muddy bottoms: Muliste dna.

Muddy bottom bay: Zatoki z mulistym dnem.

Open water and shallow, rocky habitat: Otwarta woda oraz płytkie skaliste środowisko.

Open water and steep sloping sandy habitat along rocky coast: Otwarta woda oraz stromo pochylone piaszczyste dno wzdłuż skalistego wybrzeża

Open water over rocky habitats: Otwarta woda nad skalami.

Open water over sandy floor: Otwarta woda nad płaskim piaszczystym dnem.

Over sand in the intermediate or sandy habtiats: Strefa przejściowa nad piaskiem albo środowisko piaszczyste.

Rocky and intermediate zones: Strefy skaliste oraz przejściowe.

Sandy bottom bay: Piaszczyste dna zatok.

Sandy habitat & sometimes intermediate habitat to hunt: Środowisko piaszczyste i czasami w trakcie polowania przejściowe.

Sandy intermediate habitat: Piaszczyste, przejściowe środowisko.

Sandy sections of the intermediate habitats in shallow water: Piaszczyste odcinki strefy przejściowej w płytkich wodach.

Sandy section of the intermediate habitat: Piaszczyste odcinki strefy przejściowej.

Sediment-free rocky habitat or rock-sand interface: Siedliska skaliste bez osadów, drobnych nanosów skalnych i drobnych kamieni albo granica pomiędzy skałami i piachem.

Sediment-rich biotope where rocks meet the open sand floor: Siedliska skaliste bogate w osady i drobne nanosy skalne i kamienie, gdzie skały stykają się z płaskim piaszczystym dnem.

Sediment-rich shallow water: Płytko występujące siedliska skaliste bogate w osady i drobne nanosy skalne i kamienie.

Shallow inshore habitat: Przybrzeżne płycizny.

Shallow muddy bays, sandy habitat, and intermediate habitat: Płytkie zatoki z mulistym dnem, środowisko piaszczyste i strefa przejściowa.

Shallow muddy habitat: Muliste płycizny.

Shallow sand-muddy bottoms and upstream of river mouths: Płytkie piaszczysto-muliste dna oraz powyżej ujścia rzek.

Shallow sandy habitat: Płytkie środowisko piaszczyste.

Shallow sandy habitat near rocks: Płytkie środowisko piaszczyste niedaleko skał.

Shallow vegetated habitats & the intermediate zone: Płytkie gęsto porośnięte siedliska oraz strefa przejściowa.

Steep rocky shores: Przybrzeżne urwiska skalne.

Wave-washed upper habitat at steep rock coasts: Siedliska na górnym skraju urwisk skalnych, obmywane przez fale.

Oczywiście inne propozycje tłumaczeń oraz wyłapywanie błędów (o ile są) mile widziane.

Opublikowano

Wrzuciłem sporo zdjęć aulonek i non-mbuny i mam propozycje zablokowania dodawania zdjęć przez przypadkowe osoby, może to w przyszłości zaoszczędzić wiele niejasności i problemów. I jeszcze taka mała propozycja, żeby w typ: Peacocks zmienić porostu na aulonocary, a Haplochromines na non-mbuna.

Opublikowano

Jeśli chodzi o Martriaclima Callainos to większość źródeł podaje rozmiar 12 a nie 15 cm i coś w tym jest bo mój prawie 2 letni samiec jest jakieś 2 cm większy od samca saulosi coral. Agresja wewnątrzgatunkowa jest raczej duża a nie średnia. Preferencje żywieniowe to wszystkożerca z przewagą zielska :wink:

Jeśli u kogoś jest inaczej to proszę o sprostowanie.

Co do całości to świetna robota :) .

Opublikowano
Wrzuciłem sporo zdjęć aulonek i non-mbuny i mam propozycje zablokowania dodawania zdjęć przez przypadkowe osoby, może to w przyszłości zaoszczędzić wiele niejasności i problemów. I jeszcze taka mała propozycja, żeby w typ: Peacocks zmienić porostu na aulonocary, a Haplochromines na non-mbuna.

Mam przygotowane logowanie ale wciaz czekam na administratora serwera az zrobi dostep... Juz tak z 2 tygodnie czekam...

Widziałem że dodałeś możliwość logowania, ale wyskakuje LOGIN FAILED

O co chodzi?

W tej chwili logowanie jest tylko dla osob ktore dodam recznie. A ma byc na podstawie danych z forum. Ale aby to uaktywnic to - patrz wyzej....

Chętnym moge konta zalozyc od reki...

Opublikowano

Mam przygotowane logowanie ale wciaz czekam na administratora serwera az zrobi dostep... Juz tak z 2 tygodnie czekam...

Widziałem że dodałeś możliwość logowania, ale wyskakuje LOGIN FAILED

O co chodzi?

W tej chwili logowanie jest tylko dla osob ktore dodam recznie. A ma byc na podstawie danych z forum. Ale aby to uaktywnic to - patrz wyzej....

Chętnym moge konta zalozyc od reki...

Jeśli czekasz na sysgone'a, to uzbrój się w cierpliwość :) . W sobotę wyjechał na zasłużony urlop i wróci za dwa tygodnie :) . On jest w KM jedną z osób, które najbardziej zasłużyły sobie na odpoczynek od serwerów, kodów i innych informatycznych dupereli :) .

Opublikowano

Dotarlem juz wyzej... :)

Tylko u Vodera wystapily niespodziewane problemy i bedzie opoznienie...

A chcialbym dorobic dodawanie artykulow, komentarzy itp itd. ale bez logowania to jest jak strzal we wlasna noge.. :]

Opublikowano

Tak na szybko to zdjecie przy aulonocara kandensis przedstawia jacobfraibergi :wink: