Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym że jeden z moich samców saulosi poległ w walce, zastanawiam się nad dodaniem do obsady z podpisu, małego haremu jakiejś afry. Podoba mi się Cynotilapia Afra "Jalo Reef" ale nie wiem czy dieta jest do pogodzenie.

Aktualny układ

Saulosi 1+5 (chętnie oddam jedną samiczkę :) )

Yello 1+2+ 2 maluchy

Callainos 1+2+ 1 maluch

Pozdrawiam

Opublikowano

Napiszę Ci przewrotnie - zostaw sobie układ trzygatunkowy. U mnie Melanochromisty zredukowały się do "doskonałego" układu 1+1, Pseudotropheusy elongatos do 1+3, a wśróde Maylandia esthrae pozostało 1+4. W sumie całe 11 dorosłych ryb w 375 litrach. Właściwie 12, bo próbowałem dodać samice melanochromisów, ale niestety trzy zakupione samice okazały się samcami, dwa poległy, a jeden został do dzisiaj w moim akwarium. Równocześnie jednak pojawiła się częściowa przeżywalność młodych, które praktycznie na okrągło przychodzą na świat w moim akwarium. Średnich rybek są w tej chwili 2 sztuki (samica red blue i prawdopodobnie samiec elongatusa), takich około 2 cm kilkanaście, a całkiem malutkiej drobnicy to sam nie wiem ile. Układ wielopokoleniowy to naprawdę super sprawa do obserwacji, a mam wrażenie, że przy trzech gatunkach przerybienie mi nie grozi, bo ustala się coś na kształt równowagi biologicznej.

Opublikowano

ja mam wielopokoleniowy układ z jednym gatunkiem w 375 :mrgreen: i własnie obserwuje jak najstarszy samiec red-reda traci biały kolor i robi się z powrotem pomarańczowy.

Na Twoim miejscu dorzuciłbym jeszcze samicę lub dwie caeruleusa do tego co masz. Albo samca saulosi.

Opublikowano

Też brałem pod uwagę układ wielopokoleniowy dlatego zostały maluchy. Z yello nie ma problemu bo mnożą się jak króliki (samice tak się wycwaniły że wsuwają pokarm nawet jak pysk pełen młodych :wink: ) a maluchy takie sprytne że w starym akwa przeżywało zawsze po kilka z miotu (gorzej z saulosi i callainosami). O afrze myślałem bo brakuje mi jednego pasiaka po stracie samca saulosi :( a obawiam się że dołożenie dorosłego samca może zakończyć się podobnie.

Jeszcze przemyślę i zobaczymy.

• 2 tygodnie później...