Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam problem z utrzymaniem temperatury w optymalnych wartościach.Przez te upały woda nagrzewa mi się nawet do 32° więc kiedy wracam z pracy robię podmiankę i obniżam o 4 stopnie,zastanawiam się czy robię dobrze,czy może się tym nie przejmować?

wymiary 120/40/40 proszę o radę

Posted

ja na przemian wkładam jedną z butelek po pepsi z zamrażalnika - temp nie przekracza 30 stopni

Posted

Można dmuchać wiatraczkiem na wodę. Ja nie świecę i zasłaniam rolety w pomieszczeniu, normalnie ok. 32st, po zacienieniu 30.Oczywiście całkiem ciemno nie jest.

Posted

Zdecydowanie jak mówi nabe, nie świecić. Wiatraczki nawet takie od komputera ale niech nie dmuchają tylko zasysają (miałem tak w morskim). Do tego butelki PET z zamrożoną wodą. Ale najlepiej spisują się wiatraki, ułatwiające chłodzenie wody poprzez parowanie.

Posted

Jak będziesz montował 2 wentylatorki to jeden niech dmucha na tafle a drugi zasysa.W ten sposób masz ruch powietrza nad taflą.Same zasysające sprawy nie załatwią.Najlepiej to zaopatrzyć się jeszcze w odwrócony termoregulator,który przy ustawionej temperaturze załączy wiatraczki.

Posted

mam pytanko czy przez wysoką temperaturę mogłoby wybić bakterie w biologu bo z dnia na dzień skoczyło mi drastycznie NO2 z 0 do 10, i 4 maingano juz spłyneły, reszta rybek jeszcze jakoś się trzyma ale nie za dobrze, woda podmieniana co tydzień.

Posted

Brak zasilania i przez to obumarcie filtra chyba bardziej prawdopodobny, nie masz przerw w nocy? U mnie latem to nagminne.Na szczęście tylko przez kilka-kilkanaście minut więc nie ma tragedii. Czy coś takiego miało miejsce b. łatwo sprawdzić np. po spóźnianiu się analogowego timera.