Skocz do zawartości

Prośba o opinię oraz poradę ( NO2 - NO3 )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od 3 tygodni mam zalane 375 l (150x50x50) i za namową jednego ze znajomych oraz postami na forum od 2 tygodni pływają tam 4 welonki (wiem, że są różne opinie o starterach). Od początku był też używany starter JBL.

od 4 czerwca mocno rośnie NO2 - tak, że od 7 jest ponad 1 (do tylu mam skalę i wydaje mi się, że jest poza nią :( )

NO3 4 czerwca miało 15, 7 miało 30, a wczoraj już 50.

Pozostałe parametry to:

temp : 27

PH: 8,2

KH : 17

GH: 10

NH4: ok 0 -> 0,1

PO4: ok 0,5

Poza tym pojawiły się już okrzemki na tle (piaskowiec), oraz kamieniach.

Proszę o podpowiedź czy mam się czymś zacząć martwić skoro parametry NO są takie wysokie i coś zmieniać lub inaczej działać czy też wszystko jest na dobrej drodze i samo się ustabilizuje??

ps. znajomy akwarysta - malawista:) powiedział mi abym mimo, iż są startery to nie podmieniał wody do czasu zakończenia cyklu - czy to aby dobry pomysł??

Opublikowano
wiem, że są różne opinie o starterach

Opinia o starterach jest na ogól pozytywna. Widz w tym, że nie rozumiem dlaczego są to welonki. Nie wygodniej kupić trzy ryby z obsady docelowej, a później uzupełnić?

Ryby karpiowate, na ogól nie są bezpieczne, głownie w kwestii pasożytów. Po co narażać zbiornik na ponowny restart, bo przywlekło sie coś do zbiornika?

Nie podmieniaj wody

iż są startery to nie podmieniał wody do czasu zakończenia cyklu - czy to aby dobry pomysł??

Moim zdaniem- podmieniaj. To nie ma zupełnie znaczenia, poza kwestiami dobra wpuszczonych welonek, czy podmienisz 20%, czy też nie, dla samego dojrzewania zbiornika, a na 100% welonki to też ryby i też należy im się opieka.