Skocz do zawartości

Jaki zbiornik do szafki (DIY) 170x100x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1.Kup maksymalny filtr kubełkowy na jaki cie stać, bo jak sądzę nie będziesz robił własnej filtracji .

na kubel mam przygotowane 500 zl i w tej kwocie musze sie zamknac. Aczkolwiek jestem w stanie zrezygnowac z cyrkulatora na rzecz filtrow czy to kubla czy wewnetrznego. A gdy mowa o wewnetrznym czy wystarczy jeden czy zastosowac dwa?

Nie sądze aby kolega (autor tematu) chciął ruszyć w prace ręczne i samemu sobie robić całą filtracje.

No chyba że się w tej ocenie mylę.

Wnioskuje ze chodzi o SUMP`a, wiec tego rozwiazania nie biore pod uwage ze wzgledu na wilgoc. Szafka, ktora zbudowalem, wykorzystywana jest do przechowywania ciuchow zony (kompromis na jaki musialem sie zgodzic przy tak duzym akwarium:)), caly srodek szafki przeznaczony jest na wyposarzenie akwarium

Przy ewentualnych kłopotach z utrzymaniem niskiego stężenia no3 w zupełności wystarczy hydroponika.
Ze wzgledow estetycznych (znowu zona sie klania :D ) tez nie biore tego pod uwage

post-9854-146957125864_thumb.jpg

post-9854-1469571258731_thumb.jpg

post-9854-14695712587717_thumb.jpg

Opublikowano
Przy ewentualnych kłopotach z utrzymaniem niskiego stężenia no3 w zupełności wystarczy hydroponika.

Ze wzgledow estetycznych (znowu zona sie klania ) tez nie biore tego pod uwage

Trochę dziwne,bo imo kwiaty nad akwarium prezentują się okazale :wink:

Opublikowano

Trochę dziwne,bo imo kwiaty nad akwarium prezentują się okazale :wink:

Tak tylko moja zona uwaza zw kwiaty to tylko ciete w wazonie zadne inne. w mieszkaniu oprocz cietych nie ma wcale kwiatow :) nawet sztucznych

Troche pogrzebalem, poczytalem i cos takiego wymyslilem:

1. Kubel - ATMAN cf-1200 lub JBL CRISTALPROFI e1500

2. Wewnetrzny WEIPRO TC 3500 lub AT-306 2000L/H tylko do niej jeszcze gabke nalezaloby skabinowac lub SERA F1200

3. Cyrkulator JVP 201

4. Grzalki 2xAQUAEL AQn 200 (200W)

Co o tym myslicie? Sprawdzi sie w akwarium?

Opublikowano

Grzalki to sobie w ogole odpusc. W takich duzych akwariach IMHO sa praktycznie w ogole nie potrzebne.

Filtry, pompy i inne urzadzenia generuja tyle ciepla ze taki baniak predzej trzeba chlodzic niz podgrzewac.

U mnie przez ostatnie pol roku grzalka wlaczyla sie tylko pare razy - przy tych najwiekszych mrozach.

IMO na wszelki wypadek kup sobie jakas jedna 50W albo na razie daj spokoj...

Tak tylko moja zona uwaza zw kwiaty to tylko ciete w wazonie zadne inne. w mieszkaniu oprocz cietych nie ma wcale kwiatow :) nawet sztucznych
bleeee..... :wink:
Opublikowano

Zasadność stosowania grzałki można ocenić znając temp. w mieszkaniu kolegi który zadał pytanie, tak z sufitu nie mówcie, że nie bo ja nie mam. IMO warto mieć żeby pomóc utrzymać stałą temperaturę, jaka moc jest potrzebna to też można oszacować.Btw. polecam grzałki Skalar, tanie,dokładne i solidne.

Opublikowano
Zasadność stosowania grzałki można ocenić znając temp. w mieszkaniu kolegi który zadał pytanie, tak z sufitu nie mówcie, że nie bo ja nie mam. IMO warto mieć żeby pomóc utrzymać stałą temperaturę, jaka moc jest potrzebna to też można oszacować.Btw. polecam grzałki Skalar, tanie,dokładne i solidne.

To nie jest tak do konca z sufitu. Po prostu w duzych akwariach jest tyle sprzetu ze mozna wstepnie zalozyc ze grzalka nie bedzie potrzebna. A jesli chodzi o grzalki skalara to sie podpisuje pod tym obiema rekami i jedna noga. Sam mam w domu 3 szt... :)