Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,mam małe pytanko, czy do akwarium o długości 100 cm nadaje się obsada z Iodotropheus sprengerae 1+4-5 oraz Pseudotropheus saulosi 1+4-5 oraz czy w podanym akwarium mogą być oba gatunki.

Posted

Nadawać się nadaje,tylko pytanie czy jak dorosną nie będzie im ciut za ciasno... :wink: Przy małych haremach 1+3 można spróbować albo zrobić jednogatunkowe.

Posted

Ja miałem dorosłe ryby przez około rok w zestawieniu saulosi 3+4 i rdzawe 1+2

Zasadniczo bez większych wojen między gatunkami, nie licząc potycznek wewnątrzgatunkowych.

Saulosi zajęte sobą, rdzawe jak to rdzawe - pokojowe ryby nie widać zadym, a rano wszystkie pyski obdrapane od bijatyk :-) - ale chyba między sobą tylko się czepią...

Posted

Trzy kolory: niebieski :P Jeśli mogę coś zasugerować - jeśli to ma być docelowa obsada aż do dorosłości,to rozważ postawienie większego akwarium. Standardowa 240/375ka to już więcej opcji zarybiania.

Posted

Kolorystycznie : saulosi - piękne ryby, jedne z moich faworytów mbuna. Rdzawe- ciężko teraz o dobrego rdzawego... Ja na twoim miejscu wziąłbym maingano - ryba bardziej "skalna", zaczepna a przy tym śliczna.