Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wody w akwarium nie mam "malawijskiej", bo mi na tym nie zależy, staram się utrzymać tylko odpowiednie pH.

to jest właśnie obłuda. Z tego punktu widzenia nie ma problemu z mieszaniem ryb z róznych jezior. Nie mówię tu o biotopach.

A guzik, w tandze dążę do wyższego pH właściwego dla sprawy.

Opublikowano
Wody w akwarium nie mam "malawijskiej", bo mi na tym nie zależy, staram się utrzymać tylko odpowiednie pH.

to jest właśnie obłuda. Z tego punktu widzenia nie ma problemu z mieszaniem ryb z róznych jezior. Nie mówię tu o biotopach.

A twardości i przewodność gdzie jest większa różnica zostawiasz bez zmian? :wink:

Hodowane w kranówce ryby przyzwyczajają się do takich parametrów...

Opublikowano

jakiego? Akurat ten parametr jest wspólny w Malawi i Tandze. Wody tych jezior natomiast znacznie różnią się przewodnościa. Przy czym kranówka w Polsce ma bliżej do Tangi niz Malawi.

Dlaczego więc dla Malawi nie starasz się utrzymać wyższego pH ? i równocześnie obniżyć przewodność, by warunki wodne zbliżyć do naturalnych ?

Opublikowano

Gdzie napisałem było,że warunki mają być toczka w toczkę odwzorowaniem naturalnych? Najbardziej istotne jest pH, reszta bez znaczenia albo nie ma się na nią wpływu.Wysokie KH idzie w parze z pH, przewodnością elektrolityczną można się martwić trzymając ryby z miękkiej wody.

Opublikowano
Gdzie napisałem było,że warunki mają być toczka w toczkę odwzorowaniem naturalnych? Najbardziej istotne jest pH, reszta bez znaczenia albo nie ma się na nią wpływu.Wysokie KH idzie w parze z pH, przewodnością elektrolityczną można się martwić trzymając ryby z miękkiej wody.

Twardości:

Total Hardness 4.0 to 6.0º H

Carbonate Hardness 6.0 to 8.0

a pH: 7.7 to 8.6

Przewodność:210-285

Jest tu niby wysokie KH?

A pH chyba całkiem wysokie...

Opublikowano

Polit czytając twoje wypowiedzi nie bardzo wiem co chcesz udowodnić?

Czy to że da się hodować w jednym akwa ryby z Malawi i Tanganiki; odpowiedź dostałeś że tak, a jak chcesz aby ktoś z klubowiczów to pochwalił to chyba pomyliłeś fora, bo to jest serwis i forum tematyczne, promujące biotop Malawi.

A może chcesz udowodnić brak wiedzy i niekompetencję forumowiczów (jak na razie z marnym skutkiem) aby wypromować swój serwis?

Jeśli tak to IMHO pomysł troszkę nie trafiony i zadziała raczej odwrotnie :wink:

Powodzenia w udowadnianiu że czarne jest czarne a białe białe :mrgreen:

Opublikowano
Polit czytając twoje wypowiedzi nie bardzo wiem co chcesz udowodnić?

Czy to że da się hodować w jednym akwa ryby z Malawi i Tanganiki; odpowiedź dostałeś że tak, a jak chcesz aby ktoś z klubowiczów to pochwalił to chyba pomyliłeś fora, bo to jest serwis i forum tematyczne, promujące biotop Malawi.

A może chcesz udowodnić brak wiedzy i niekompetencję forumowiczów (jak na razie z marnym skutkiem) aby wypromować swój serwis?

Jeśli tak to IMHO pomysł troszkę nie trafiony i zadziała raczej odwrotnie :wink:

Powodzenia w udowadnianiu że czarne jest czarne a białe białe :mrgreen:

Czasami trzeba udowadniać,że czarne jest czarne a nie białe jak niektórzy forumowicze twierdzą :mrgreen:

W wielu sprawach piszecie głupoty...

Dobierając obsadę-idealną według was,powinniście kierować się również lokalizacją w Jeziorze poszczególnych gatunków bo niektóre pewnie na wolności by się nie spotkały.....

Opublikowano
Dobierając obsadę-idealną według was,powinniście kierować się również lokalizacją w Jeziorze poszczególnych gatunków bo niektóre pewnie na wolności by się nie spotkały.....

Czepiasz się małych szczegółów.Wybierzesz jeden tzw. podstawowy gatunek od którego zaczynasz kompletowanie obsady,teraz szukasz ryb występujących w tym rejonie,odrzucasz gatunki o innych preferencjach żywieniowych,następnie dostępność w sklepach i....zostają ci 2-3 gatunki do wyboru.Z tego jeden jest za duży na dany litraż baniaka ,drugi niezbyt urodziwy(co niektórych może to być czynnikiem decydującym o wyborze)i co ci zostaje?

Podałem tylko przykład... :wink:

Opublikowano

W wielu sprawach piszecie głupoty...

Daj kilka przykładów ze SWOJEGO doświadczenia.

Wielu ludzi tutaj piszących , to robi , hodując pyszczaki po kilka , kilkanaście lat i podpierają swoje wypowiedzi tym doświadczeniem, a Twoje jak na razie to ,jak mi się wydaje tylko zasłyszane opinie.

Opublikowano
Gdzie napisałem było,że warunki mają być toczka w toczkę odwzorowaniem naturalnych? .

a tu np. wtrącając swoją wypowiedź do rozmowy, iż nie mozna mieszać ryb z malawi i Wiktorii z uwagi na inneg parametry wody:

Różne liczby z pomiarów to chyba wystarczający powód żeby uznać warunki za inne, nie wiem jak dziecku tłumaczyć?

by zaraz po tym przyznać, że jednak samemu nie zwraca sie na to uwagi, by dalej tez przyznać ze ryby te znosza duży zakres twardości wody.

Tak więc nie ma argumentów czysto technicznych i biologicznych negujacych utrzymanie tych ryb razem.

Ale jest jeden główny - takiego akwarium nie mozna nazwać akwarium typu MALAWI ( i analogicnzie TANGANIKA czy WIKTORII). Staje się to wtedy akwarium ogólnym.

ależ to się robi. Im bardziej zaawansowany akwarysta, tym częsciej prezentuje zbiorniki jednogatunkowe. Nie zauważasz tego?