Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poniewaz czytałem ze działa to lepiej niz filtr UV i woda jest krysaliczna a nie taka jaka ja mam ze jest lekko zołta a po drugie podobno zabija drobnoustroje i bakterie :)

...z twoimi rybami też sobie poradzi - bo po co ma tam cokolwiek żyć ? ? ?

Opublikowano

Wszyscy piszecie , aby poczytał sobie , a po co Ci to , itd, itp.

Nikt z Was jednak nie napisał , ani czym to się je , ani nawet jak to działa, jeden z forumowiczów nawet straszy pozabijaniem ryb, po prostu żenada.

Oczywiście , że możesz stosować ozonator , pytanie tylko do jakiego akwarium i w jakim celu chcesz go wykorzystać.

Ten z Twojego linku można stosować w akwariach minimum 300l.

Przyjmuje się że 10mg O3 powinno przypadać na 100l wody.

Ozonator powinno stosować się ostrożnie , najlepiej za pomocą jakiegoś sterownika z pomiarem potencjału redox, który powinien oscylować wokół wartości 400.

Innym sposobem jest sterowanie za pomocą taimera, ogólnie jeśli wyczuwasz w pomieszczeniu zapach ozonu , dawka jest za duża, i trzeba ją zmniejszyć.

Tak ozonator jest o wiele skuteczniejszy od UV ale też o wiele bardziej niebezpieczny.

W sumie do Malawi raczej nie widzę potrzeby stosowania.

Problemy z żólta wodą , można załatwić w inny sposób , wydajniejszą filtracja i mechaniczną i biologiczną , w zależności od przyczyny żółknięcia wody.

Opublikowano

Dziki za konkretna odpowiedz danielj Ty przynajmniej normalnie odpowiadzasz a nie jak reszta ktora widze zna sie na tym jak na .... Nie wiem po co oni w ogole sie wypowiadaja i podwazaja producentow ozontorow tak chodzby sie znali na tym najlepiej a pewnie maja akwa po 200 l i od paru miesiecy a sie udzielaja skoro jest napisane ze mozna w słodkowodnym akwa zamontowac to mozna a nie ze odrazu rybki usmierce ja sie nie pytałem czy łatwo sie to stosuje ale jak to dziła i jak sie montuje widze ze te forum takie troche lipne znaczy moze nie forum ale niektorzy forumowicze ostatnio tez czytałem jak ktoś na tym forum doradził komus zeby alkoholu dodał do wody ok szkodz tylko ze dawke podał mu taka ze głowa boli ja prowadze w prawdzie akwa od paru miesiecy ale jak widziałem ta dawke to az mie szokło ale mysłałem ze tak ma być bo ktoś skoro komuś cos poleca to juz to prztestował prosze was nie komentujcie GŁUPIO !!!! A Tobie danielj dzieki za obrone :)

Opublikowano
reszta ktora widze zna sie na tym jak na .... Nie wiem po co oni w ogole sie wypowiadaja i podwazaja producentow ozontorow tak chodzby sie znali na tym najlepiej a pewnie maja akwa po 200 l i od paru miesiecy a sie udzielaja
easy...chociaż masz tu rację .

widze ze te forum takie troche lipne znaczy moze nie forum ale niektorzy forumowicze

jak i na każdym innym forum

prosze was nie komentujcie GŁUPIO !!!!

co racja to racja.