Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich milosnikow akwarystyki.Mam 160L z kublem TETRY EX 700 a chce kupic 240L.Czy filtr podola a jak nie to jaki filtr do 240L.Mialem fluvala z ktorego bylem zadowolony z tetry tez sie ciesze a na Eheima mnie nie stac.Biore pod uwage Fluvala 305,Tetre 1200,JBLi900 lub aqua Nowa tylko nie mam pojecia do jakosci tych filtrow.Prosze o pomoc.

Opublikowano

Czasem czytam o stosunku wielkości kubła, co do liczebności ryb, czy pojemności akwa. Na jakiej podstawie wyrokujecie, że ten a nie inny filtr da radę? Są jakieś naukowe obliczenia, cokolwiek? O rodzaju ceramiki już nie wspomnę. Pytam dlatego, że w moim akwa 450 l. za biologa robi Fluval 304, ryb pływa ok. 30 sztuk. Czy to akwa przerybione ? Pewnie nie.Parametry stabilne od czasu zalania. W krótkiej przyszłości chcę oprzeć biologię na 1.korpusie zasypanym ceramiką 2. Fbf z korpusu 3.donica z hydroponiki. Prawdopodobnie będzie to donica, gdzie nie ma złoża zraszanego, więc wykorzystana jest tylko część ceramiki na powierzchni dna 80x10x3 cm.

Więc ? Dodam tylko, że TT ma tą samą pojemność co mój Fluval tj.6,6l.

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu zostawiłbym 700, zasyp porządną ceramiką akwa pochodzi i zobaczysz czy daje rade ( pewnie będzie ok) a jak bedzie problem to wtedy mozesz kupić cos wiekszego.

Opublikowano
Czasem czytam o stosunku wielkości kubła, co do liczebności ryb, czy pojemności akwa. Na jakiej podstawie wyrokujecie, że ten a nie inny filtr da radę? Są jakieś naukowe obliczenia, cokolwiek? O rodzaju ceramiki już nie wspomnę. Pytam dlatego, że w moim akwa 450 l. za biologa robi Fluval 304, ryb pływa ok. 30 sztuk. Czy to akwa przerybione ? Pewnie nie.Parametry stabilne od czasu zalania. W krótkiej przyszłości chcę oprzeć biologię na 1.korpusie zasypanym ceramiką 2. Fbf z korpusu 3.donica z hydroponiki. Prawdopodobnie będzie to donica, gdzie nie ma złoża zraszanego, więc wykorzystana jest tylko część ceramiki na powierzchni dna 80x10x3 cm.

Więc ? Dodam tylko, że TT ma tą samą pojemność co mój Fluval tj.6,6l.

padło pytanie o ex 700 wiec nie kumam, jakiej odpowiedzi sie spodziewałes? co mieliśmy odpowiedzieć? ma zmienić kubel na mniejszy skoro ex 700 ma na stanie? sam wielokrotnie pomagasz dobierać filtrację i nie zauważyłem propozycji malutkiego kubełka do dużego akwa z Twojej strony.co do ceramiki to temat przerabiany setki razy na tym forum a wniosek wypływa zawsze taki sam ( jakakolwiek bio zastosujesz bedzie dobra ). logicznie jest że lepiej mieć większe złoże i zapas mocy, niż ewentualne problemy.cieżko jest ocenić wydajność złoża i z tym się chyba ze mną zgodzisz. nie rozumie wiec po co sie bulwersujesz.

Opublikowano

Źle mnie Jurku zrozumiałeś :wink:

Ja nie mam nic przeciwko waszym odpowiedziom, wręcz się z nimi zgadzam. Pytałem tylko, czy ktoś ma jakieś naukowe dowody, coś czym możemy takie coś poprzeć argumentami.

Jeżeli uraziłem Cię swoim postem, to przepraszam, choć nie miałem takiego zamiaru.

Opublikowano

mówisz i masz. Dalej wystarczy sledzić źródła na które się powoluje Anka. http://strony.aster.pl/faolan/amoniak.htm

Kiedy osobiście bliżej sie zajmowałem tą tematyką - to dużo info znajdziesz nie w dziale akwarystyka, ale wpisując hasła akwakultura, chów ryb w stawach itp. Po prostu dla tych dużych układów instalaowanych dla okreslonego zysku ważna jest jak najtańsza filtracja. I stąd badania, ile amoniaku produkuje ryba w przeliczeniu na jednostkę masy, i ile powierzchni filtracyjnej potrzebuje by to przerobic. Bo to przekłada sie na konkretne pieniadze. A w hobby, wystarczy moda, i juz wszyscy montują najpierw większe pompy. Potem kolejna osoba nie zauważa ze to pompa jest większa, tylko że pojemnośc filtra, bo dedykowany do większego. A to oznacza konieczność większego zloza. Kolejny nie zauwaza pkt wyjscia ze złoze jest juz duzo wieksze. One chce miec lepsze. Wywala gabke i wstaiwa ceramike. NIe ważne że droższa. No to producent ceramiki robi jeszcze drozsza o 4 x wiekszej powierzchni od pierwszej ceramiki. Potem pojawiają się akwarysysci chcacy zaoszczędzic, ładują tansze zamienniki, np. keramzyt. Ewentualna niepewnośc co do działania równoważa zwiększoną powierzchnią. Potem wychodzi, że sump ma objętosc wkładów filtracyjnych 50 l, gdzie kubełek z gabką o poj. 8l byłby całkowicie wystarczający.