Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W chwili obecnej szukam źródeł z których będę pozyskiwał ryby.

Chciałbym ryby jak najbardziej "czyste" rasowo.

Każdy gatunek na pewno będę pozyskiwał z co najmniej 2 źródeł - i stąd moje pytanie.

Chciałbym samice F1/F2, a samce z odłowu - jak myślicie jak to się sprawdzi w praktyce??

Opublikowano

Co ma pokolenie do "czystości"?

Z praktyki- najwięcej "nieczystych" to F0. Najwięcej kiepskich jakościowo- F1. Tak niestety to wygląda. Hodowla i umiejętna selekcja powoduje, że ryby wyrównują się w typie, a pewne cechy wyglądu- najczęściej pożądane eksponują się.

Opublikowano
Co ma pokolenie do "czystości"?

Z praktyki- najwięcej "nieczystych" to F0. Najwięcej kiepskich jakościowo- F1. Tak niestety to wygląda. Hodowla i umiejętna selekcja powoduje, że ryby wyrównują się w typie, a pewne cechy wyglądu- najczęściej pożądane eksponują się.

Normalnie miód na moje serce :-)

Z zasady jestem przeciwnikiem trzymania w domu przez hodowców "amatorów" ryb z odłowu i dotychczas żyłem w błędnym - jak widać z Twojej wypowiedzi - przekonaniu że najlepsze to to co z natury :-)

Więc raczej skupię się na szukaniu ładnych, zdrowych i "rasowych" rybek niekoniecznie odławianych - mam nadzieję że się uda takie kupić bo z WF problemu nie ma - może ceny trochę zabijają ale czego się nie robi dla pięknego baniaka.

Dzięki