Skocz do zawartości

NO2- 1,5 tygodnia bez zmian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyższa temperatura (~32 stopnie) i dobre napowietrzanie wspomaga nitryfikację. No ale nie dawaj tak wysokiej 28 wystarczy.

45 dni dojrzewania to faktycznie trochę długo :/ Ile masz ryb w akwarium (tylko 20 saulosi? duże?) ile je karmisz? Masz jakies rośliny?

Być może ten test jest jakiś wadliwy, ja bym kupił inny kropelkowy, tymbardziej, że ten prawdopodobnie Ci się już kończy :)

Opublikowano
]Wyższa temperatura i dobre napowietrzanie wspomaga nitryfikację

To prawda, ale jakiś skutek odniosłoby to gdyby maił temperaturę 20 stopni do tego bardzo słabe napowietrzanie ale w tym wypadku efekt będzie raczej zerowy (szkoda prądu). Moim zdaniem biolog nie wyrabia przy 200l i 20 rybach lub rzeczywiście coś nie tak z testem.

Opublikowano

No racja, 2 stopnie to tyle co nic :)

Czy biolog nie wyrabia? Ten filtr ma 10 litrów pojemności a to w cholerę, tylko, że fabrycznie ma wkłady takie sobie: węgiel aktywny, żwir amonowy, biokolki plastikowe. Tylko, że teraz ja bym tego nie ruszał bo się zepsuje jeszcze bardziej.

Jeżeli drugi test wskaże to samo to jedyne co możesz zrobić to dać duże napowietrzanie, dołożyć do tego filtra jeszcze litr lub dwa litry ceramiki (np. takie walce z dziurami w środku) zmieści się, tam jest dużo miejsca wolnego. Podmiany wody po 20-30 % codziennie i czekać :( Tyle, że podmiany wody pomogą rybom a zaszkodzą bakteriom i to takie kółko zamknięte.

Opublikowano

Mam 20 saulosi w wielkości ok. 5 cm. Karmię 2 razy dziennie w umiarkowanych porcjach. Jedna roślinka jakiś anubias z którego nie zostało za dużo bo wszystko rybki obskubały. Biolog odkręcony na maksa, wypełniony 4 litrami ceramiki. filtr wewnętrzny AQUAEL TURBO 1100L napowietrza ile tylko może. Podmiany robię co tydzień 50% wody, parametry praktycznie te same cały czas. Ryby czują się dobrze i nie widać nic niepokojącego w ich zachowaniu. W poniedziałek kupię tasty ale dziwne by to było że NO2 i NO3 zle wskazują i że była by to wina testów.

Opublikowano

hmm, ja chyba czegos nie rozumiem.

NO2 <0,3

NO3 = 25 a pozniej uroslo do 30.

wiec co w tym zlego?

NO2<0,3 - chyba mniej juz byc nie moze? przynajmniej w testach tropicala jest to minimalna wartosc, wiec co z tymi parametrami jest nie tak?

Opublikowano

Bartek ja też czegoś nie rozumiem piszesz że NO2 bez zmian 0,3 czy poniżej 0,3? Jeśli masz poniżej (kolor jasnożółty w teście tetry) to powinno być ok podmiany rób 20-30% max tygodniowo i kontroluj parametry też raz w tygodniu (bo popadniesz w obłęd małego chemika :wink: ) Chcesz dokładnie określić poziom NO2 to zmień test na np. JBL (skala 0 0,025 0,05 0,1 0,2 .....1,0)

Może a nawet musi być 0,proponuję zmienić testy na dokładniejsze...

Osiągnięcie idealnego zera w zarybionym akwa moim zdaniem jest nieosiągalne co nie oznacza że nie musimy ku niemu podążać :)

Opublikowano

Według testu JBL mam właśnie "idealne"0.A czy ono jest takie idealne, to już trzeba by zbadać próbkę w laboratorium...:P Dodam że ryb dość sporo bo 26 wielkości 3-8cm.

Opublikowano

U mnie kolor nigdy nie był idealny z zerem zawsze ciut się różnił oceniam na 0,01 :wink: Idealne 0 jest moim zdaniem niemożliwe bo ryby zawsze coś na... i filtr musiałby mieć super szybkie bakterie aby zdążyły wszystko przerobić za jednym zamachem, zawsze jakiś mikrony zostaną (chyba że po dłuższym poście :wink: )

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.