misiek80 Opublikowano 12 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Dziś rano do kotnika, w którym pływa 15 sześciotygodniowych Saulosi Coral wpuściłem dopiero co "wyplute" przez matkę 14 kolejnych. Po powrocie z pracy zastałem 5 trupów, a w zasadzie jedynie kawałki szczątków. Wpuszczając młode do kotnika nie sądziłem, że tylko nieco starsi bracia tak je poraktują?!
mutra Opublikowano 12 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 12 Stycznia 2010 No a co mieli zrobić? Przyjęcie powitalne z tortem i balonikami Life is brutal.
kunta Opublikowano 12 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Może wpuściłeś je w porze karmienia
mutra Opublikowano 12 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Ja u siebie widziałem jak młody red długości niecałego pudełka od zapałek polował na świeżo wypuszczone maluchy. Bardzo był skuteczny - wciskał się tam gdzie duże nie dawały rady.
misiek80 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor #5 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Fakt, live is brutal. Ale nie sądziłem, że kilkutygodniowa różnica wieku może spowodować taką rzeź. Wynika z tego, że gdyby ktoś chciał rozmnażać ryby na troche większą skalę - powiedzmy co miesiąc jeden miot, to po jakimś czasie musiałby mieć n-kotników, bo jak widać na moim przypadku, ryby o kilka tygodni starsze nie tolerują młodszych braci.
mutra Opublikowano 13 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Kiedy jeszcze odławiałem mioty miałem dwa kotniki: W jednym pływały rybki do długości równej mniej więcej paznokciowi kciuka a w drugim cała reszta. Wydaje mi się że za takie agresywne zachowania może odpowiadać mała ilość ryb w kotniku. U mnie było dosyć gęsto i nigdy takich akcji nie było. Na przyszłość powsadzaj po prostu jakieś kryjówki (pocięte rurki plastikowe odpowiednio małej średnicy).
misiek80 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor #7 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Dzięki za rady. Pożyjemy i zobaczymy jak to się będzie kręcić w przyszłości. Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi