Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie za mocny do tak małego baniaka?U mnie 2217 robi za biologa w 450.Będziesz musiał kupić zawory i go przykręcić.

No właśnie cały czas się nad tym zastanawiam. 2217 to 1000l/h. Kupując 2217+ w zestawie mam dwa zawory i wkład węglowy za 511zł.

To może 2215+ za 380 zł? Tutaj przepływ to 600l/h.

Sprawa jest o tyle skomplikowana, iż baniak 180l to przejściówka. Finalnie pójdzie na Holendra, a Malawi będzie sobie pluskać w 450-600 litrów.

Akwa roślinne powinny mieć (chyba) kubły o większej mocy niż Malawi. Piszę chyba bo jestem zielony w te klocki. Obawiam się, że w roślinnym przepływ 600l/h to trochę mało.

2217 => 1000l/h, pojemność filtra 6,6l, objętość wypełnień 6l,

2215 => 600l/h, pojemność filtra 4,8l, objętość wypełnień 4l.

Może jest ktoś mądry i mi doradzi czy dobrze kombinuję?

Opublikowano

W roślinnych chodzi o to żeby mocny prąd nie niszczył roslin. I w holendrach i w malawi musisz mieć na tyle duży kubeł aby "pociągnał" filtracje biologiczną. Jeżeli planujesz większe akwarium to oczywistym jest, że powinieneś zdecydować się na większy kubeł, jeżeli ma on potem w tym większym akwarium pracować.

Opublikowano
Jeżeli planujesz większe akwarium to oczywistym jest, że powinieneś zdecydować się na większy kubeł, jeżeli ma on potem w tym większym akwarium pracować.

Ten który teraz kupię zostanie już w 180-ce.

Do nowego baniaka będę dobierał kolejny kubełek ;)

Sib, a przemyślałeś sprawę dokładnie? Nie lepiej wziąć'>http://www.eheim.com.pl/product_info.php?cPath=21_26&products_id=756

Nic innego nie robię tylko myślę o kuble. Już mi się to śni po nocach ;) Zastanawiałem się nawet nad Eheim Profesional II 2026. Ale "classic" ma opinię, że jest niezniszczalny. W niem nie ma co się popsuć ;)

Póki nie pójdę do sklepu i nie kupię póty sprawa jest otwarta ;)

Opublikowano

Jeśli ma zostać w 180l to sprawa jest oczywista-2215.Ja mam takowe 2 szt.kupione za 140 i 120zł.używane a śmigają pięknie.Tak jak napisałeś te kubły są nie do zajechania.Im mniej elektroniki tym lepiej.Zalewaniem się nie przejmuj ,tak jak pisałem już w innym temacie -prosto go zalejesz podpinając głowicę,moment i zalany :D

Opublikowano

jak ma zostać (jako biolog) w akwarium 180 w dodatku roślinnym to spokojnie wystarczy ci 2215/2215+. Kupisz go przez neta za 360+przesyłka a za zaoszczędzone pieniądze możesz nam wszystkim postawić piwo :mrgreen:

Opublikowano
jak ma zostać (jako biolog) w akwarium 180 w dodatku roślinnym to spokojnie wystarczy ci 2215/2215+. Kupisz go przez neta za 360+przesyłka a za zaoszczędzone pieniądze możesz nam wszystkim postawić piwo :mrgreen:

No i ok ;) A piwko będziemy mogli wypić np. na Aqua Zoo w Poznaniu ;)

Opublikowano

Facet w sklepie szklił mi żebym jednak kupił 2217 jeżeli docelowo ma on robić za biologa w roślinnym. Tłumaczył to tym, że np. podpięcie reaktora CO2 zmniejszy przepływ i 2215 może już nie wydolić. Jakoś do końca nie jestem przekonany co do jego wywodów.2215 jest przeznaczony do zbiorników o max objętości 350l, czyli teoretycznie mam spory zapas. Co Wy na to? Gość chciał wepchnąć mi to co aktualnie miał na sklepie, czy też ma rację?

Opublikowano
Facet w sklepie szklił mi żebym jednak kupił 2217 jeżeli docelowo ma on robić za biologa w roślinnym.

Sib jeśli faktycznie będziesz miał w tym 180l akwarium "holendra", to być może sprzedawca miał trochę racji. Reaktor CO2 na pewno wydajności pompy nie zwiększy, a deklarowane przez producenta 1000l dotyczy pompy pracującej bez obciążenia. Ja w akwarium 75x29x45cm(ok. 95l) mam uruchomiony Jbl e900 i za mechanika robi tylko prefiltr z gąbki na wlocie, co w zupełności wystarcza. Poza tym w malawi do 180l wpuścisz już kilka dużych i mocno brudzących ryb, a w roślinnym stado np. microrasbora nigdy nie narobi Ci takiego bałaganu jak nawet niewielkich rozmiarów pyszczak.

Podsumowując, ja bym polecał ten mocniejszy, czyli 2217. Na razie popracuje w malawi jako biolog + głowica, a później w roślinnym przy skromnej obsadzie będzie pełnił podwóją funkcję. I czyba lepiej kupować przez internet, a napewno taniej i szybciej.