Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i dobry wybor

Yellow jest mega popularna ryba, ale jest na prawde piekny

mam pare fajnie wybarwionych samcow, soczysta żółć + czarne pletwy + blyszczace na fioletowo okolice skrzel :)

Opublikowano

Ja też na taką obsadę się chyba zdecyduje. Chciałem jednak do afr i yellow dołożyć Msobo. Mój skład był już dyskutowany i nie wywołał większych kontrowersji, interesuje mnie jednak to co napisał Kisior : "połączenie afry z Msobo magunga jest żywieniowo kiepskie". Ja też dużo nad tym myślę! Kolega Kisor jest w moich oczach uznanym klubowiczem więc takiej uwagi nie puszcza się mimo uszu.

Problemem jest oczywiście zbyt mięsna dieta. Wszędzie jest jednak napisane, że Msobo są wszystkożerne, i że można je łączyć tak z obsadą bardziej roślinożerną jak i mięsożerną. Doszedłem więc do wniosku, że obsada powinna grać.

Opublikowano

żadnym tam uznanym klubowiczem :P powtarzam co mi powiedział hodowca, uznany. Msobo jest wszystkożerny - po prostu zeżre wszystko co mu się da, ale czy powinien? :mrgreen: Ja swoim rybom daję od 3 miesięcy 3-5x w tygodniu mrożonki (cyklop, artemia - na wybarwienie) i nie przybrały na wadze, wyglądają jak wyglądały, żadna nei miałą do tej pory kłopotów z przewodem pokarmowym.

Nie jest to jednak takie karmienie, jakie powinniśmy zaserwować yellowom czy afrze, gdzie do tego można spokojnie dołożyć inne dobre mrożonki w odpowiednich ilościach i płatki rzucać dla smaku...

No nie wiem, ja nie mam doświadczeń z karmienia ryb dietą idącą w mięsną, kiedy powinny mieć roślinną. I odwrotnie też nie. Wybór należy zawsze do nas co z czym połączymy. Chociaż pewnie specjalnie nie będzie tego widać po rybach, to ludzie łączą przecież demasoni z yellowami i, jak twierdzą, jest dobrze, to zawsze to jest kompromis żywieniowy i nie zapewniamy rybom wszystkiego co można...

Opublikowano

Jednak beda zmiany nie bedzie baniaczka 150x45x45 mialem brac przednia szybe opti white ale jak dostalem meila z wycena to za ta cene mam akwa z float standart 375 l 150x50x50 +szafka + pokrywa . Co do obsady zostaje C.Afra,L.yellow, +cos jeszcze jestem na etapie poszukiwan ,bede wdzieczny za propozycje.

Pozdrawiam!.

Opublikowano

A jakiego Melanochromisa byś proponował jako 3 gatunek? Paralellusa? (jestem żywo zainteresowany odpowiedzią pomimo, że w tym wątku rozpatrywane jest 150 cm długości a ja pytałem o to samo do 120 cm:).

Rdzawy to fajna opcja, ale nie wydaje Wam się, że razem z samicami afr to akwarium byłoby trochę „mało barwne”?.

Opublikowano

Witam I Dziekuje za Zainteresowanie!!!. Zalezy mi naczyms co ( kolorystycznie przypomina Socolofi albo Maylandia Greshakei , lub Metriaclima Callainos ). :wink: