Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy administracja budynku (kamienica poniemiecka) powinna wydać zgodę na postawienie zbiornika o pojemności 450 litrów? Mieszkam na drugim piętrze i mam lekkie obawy czy "życzliwi" sąsiedzi nie zaczną biegać do administracji budynku i zacznie się polka.

Czy ktoś przerabiał podobny problem?

Opublikowano

Myślałem o zbrojonej szafce. U mnie sama dekoracja zbiornika będzie ważyć z jakieś 150kg.

Co robić, zgłaszać do administracji, czy nie jest to konieczne. Jak zgłoszę to będzie już po ptokach. Znając asekurację pracujących tam budowlańców spodziewam się odmownej odpowiedzi. Ale z drugiej strony jak strop będzie przeciążony i zaczną się tworzyć np. rysy na murze to odechce mi się ryb na całe życie, a akwarium będę mógł oglądać z za krat ;)

Opublikowano

hmm... jezeli masz wanne w domu to nalej wody na maxa i wejdz do niej - polez z godzine :mrgreen: jezeli nic sie nie stanie to stawiaj akwa :wink:

600 kg to ok. 7 ludzi na powierzchni akwa, wiec sam pomysl.

btw widziales kiedys niemieckie cegly ? nie ma na nie mocnych, a kucie w niemieckim betonie - utopia.

Opublikowano

Ludzie jak widzą 300l to wpadają w panike jakby zaraz całe mieszkanie miało się zawalić... Czym różni się akwarium od zapakowanej po brzegi bibloiteczki, imrezy na 25 osób na 4m2 etc.

Jak wynajmujesz to spytaj właściciela a jak twoje to stawiaj przy nośnej i niczym się nie przejmuj. Na głupich sąsiadów rady nie ma ale na pewno tłumaczyć z akwa się nie musisz.

Jak sie ew boisz to ubezpiecz bo psie pieniądze to kosztuje i tyle.

Dla zwykłych ludzi 120l to zawsze będzie ogromne akwarium nie do postawienia w domu i nie ma na to rady;)

btw. Chyba Daniel mi opowiadał ze przez okno akwarium wkładali do mieszkania bo inaczej nie wchodziła jakaś 700setka:) dopiero larmo musialo być:)

Opublikowano

Twoje akwarium razem z wodą waży 496kg (przy szkle 10mm)

100l serpentynitu waży ok 265kg

czyli razem nie przekroczysz 700kg +szafka. Załóżmy 800kg. Przy powierzchni kontaktu szafki ze stropem 150x50 Strop musi wytrzymać około 1100kg na m2. Z dużym marginesem :wink:

edit: Moje akwarium waży ze stelażem 600kg stoi na drewnianej podłodze na płycie osb. Na razie podłoga się nie wypaczyła a są tam tylko 3 legary.

Opublikowano
Moje akwarium waży ze stelażem 600kg stoi na drewnianej podłodze na płycie osb. Na razie podłoga się nie wypaczyła a są tam tylko 3 legary.

No właśnie. U mnie podłoga to parkiet. Czy szafka może stanąć bezpośrednio na podłodze, czy lepiej np. płycie osb?

Domyślam się, że akwarium tego typu może stanąć jedynie przy ścianie nośnej. Jeżeli nie, to proszę poprawcie mnie ;)