eljot Opublikowano 3 Grudnia 2009 #11 Opublikowano 3 Grudnia 2009 ale z ogólnie dostępnych to sprawdziłeś chyba większość i bardzo dobrze przynajmniej jest się kogo radzić
aarset Opublikowano 3 Grudnia 2009 #12 Opublikowano 3 Grudnia 2009 ale z ogólnie dostępnych to sprawdziłeś chyba większość i bardzo dobrze przynajmniej jest się kogo radzić Najlepszy na NO3 jaki miałem to Tunze, ale drogi (kupiłem go w chwili słabości )
eljot Opublikowano 3 Grudnia 2009 #13 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Jak mi się skończy JBL to sprawdzę tego Salifert'a mam też NO3 sery ale tam to już kompletnie nie rozróżniam odcieni pomarańczu i czerwieni (ale mi się zrymowało )
mutra Opublikowano 4 Grudnia 2009 #14 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Ponoć dobry jest też test Seachem'a, ale nie miałem jeszcze okazji go sprawdzić. No i niestety wychodzi na to,że nikt nie miał okazji :?
aarset Opublikowano 4 Grudnia 2009 #15 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Ponoć dobry jest też test Seachem'a, ale nie miałem jeszcze okazji go sprawdzić. No i niestety wychodzi na to,że nikt nie miał okazji :? Chwalą na Forum Tropheus Tanganika. Nie tylko testy, ale wszystkie produkty Seachem'a.
e-tropheus Opublikowano 23 Grudnia 2009 #16 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Jeśli chodzi o testy NO3 pod tym linkiem http://www.aquamigo.nl/aqua/testtest/testtest.htm jest ładnie pokazane ( skala kolorów ) Sera, Tetra, Red Sea, Salifert. W tym artykule http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=206500&hl= można zobaczyć jak kolorystycznie wyglądają testy Seachem na NO3. Może być przydatne, przy wyborze: Co kupić ? :-)
kaszub Opublikowano 23 Grudnia 2009 #17 Opublikowano 23 Grudnia 2009 a ja mam pytanie do tego watku... a nawet dwa. Po pierwsze, czy nikt z Was nie sprawdza NH3 ( i dlaczego) a po drugie, czy test na NO2 komuś pokazal wartosc wyzsza niz 0 - 0,2 przy zasadowym pH?
e-tropheus Opublikowano 23 Grudnia 2009 #18 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Ja obecnie nie mam testu na NH3/NH4 ale zastanawiam się nad Seachem Ammonia Alert - detektor amoniaku dostępny na allegro za 69 PLN. ( http://allegro.pl/item834704639_seachem_ammonia_alert_detektor_amoniaku.html ) Z tego co rozumiem to umieszcza się go w akwarium lub w mniej widocznym miejscu ( np. sump ) i działa to do 12 miesięcy. Jeśli ktoś posiada, albo może coś o tym napisać będę wdzięczny.
mutra Opublikowano 23 Grudnia 2009 #19 Opublikowano 23 Grudnia 2009 a ten detektor przypadkiem nie jest tylko do morskiej wody?
kunta Opublikowano 23 Grudnia 2009 #20 Opublikowano 23 Grudnia 2009 a ja mam pytanie do tego watku... a nawet dwa. Po pierwsze, czy nikt z Was nie sprawdza NH3 ( i dlaczego) a po drugie, czy test na NO2 komuś pokazal wartosc wyzsza niz 0 - 0,2 przy zasadowym pH? NH3/NH4 używam przeważnie po tym kiedy robię jakieś "duże" prace w baniaku - czyszczenie kubła, przekopywanie piasku itp. Oprócz tego profilaktycznie raz w miesiącu. Co do NO2 to pokazywał mi juz wartości wykraczające poza skalę - powyżej 5 - podczas dojrzewania baniaka.
Rekomendowane odpowiedzi