Skocz do zawartości

TETRA EASY BALANCE - Do poprawienie parametrów wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co o tym sądzicie? Stosował kiedyś ktoś?

www.allegro.pl/item811240537_tetra_easy ... ratis.html

Według producenta stosowanie tego preparatu ogranicza potrzebę podmian wody do dwóch razy w roku !!! Czy to jest w ogóle możliwe? Płyn ma również za zadanie (prócz usuwania szkodliwych związków) stabilizację PH i KH. Tylko nie mogę się doczytać w jaki sposób. Czy może obniżyć PH? W przypadku Malawi nie jest to przecież korzystne.

Kupiłem, ale zanim zastosuję chcę spytać Was o radę.

Opublikowano

Zapobiega rozwojowi glonów hmm.. a czym "podrasujesz" zbiornik jak nie pięknymi zielenicami :mrgreen: A ta podmiana do dwóch razy w roku to chyba przy pięciu rybach bo przy naszych pupilach to raczej nie możliwe.

Opublikowano

To działa na zasadzie pożywki dla bakterii denitryfikacyjnych. Sprawdza się jako starter do denitryfikatorów kubełkowych i rurowych. Niektórzy (w tym ja) używali tego w standardowych kubełkach w celu redukcji NO3. Z różnym skutkiem (ja zmian nie zauważyłem). Wydaje mi się że do działania tego środka potrzebne jest stosunkowo "ścisłe" podłoże i mniejsza cyrkulacja wody niz u nas. Poza tym środek ten ma działać tylko na NO3 więc po pół roku bez wymiany wody w akwarium będziesz miał, tak czy inaczej, bagno. Tyle tylko że bez NO3 (o ile zadziała). Jeżeli kupiłeś to IMO wsadź to do ceramiki w kubełku (tak żeby było w środku złoża).

Opublikowano
Czy może obniżyć PH?

Nie obniży, a kolega niech nie liczy na brak podmiany wody. Co najwyżej środek ten, będzie stabilizował parametr PH, ale i to zależy od wkładów filtracyjnych, rodzaju podłoża i parametrów podmienianej wody właśnie...