Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to by był saulosi z maingano czy z elongatusem itp.

I tak IMO będą walczyły między sobą,w końcu to pyszczaki i o przestrzeń terytorium w tak jak na pyszczaki niewielkim akwarium powalczą,po jednym samcu z gatunku jak w pełni dorosną powinno być ok :wink:

Opublikowano

Ja tam maingano z saulosi bym potrzymał. Teraz mam gorszą obsadę a nawet sobie radzę. Jak zaczynały się dymy to zrobiłem 2 dodatkowe kryjówki i ku memu zdziwieniu na 2 dzień do dziś obsadzone. Mam 4 samce perspicaxa i jeden saulosi. Rozruby są ale da się żyć i bez głębszych ran. Kwestia myślę obserwacji i jakby nie patrzeć jest to wyzwanie.

Opublikowano

Spróbuj takiego zestawienia. Masz takie akwarium, że te 2 gatunki mogą koegzystować koło siebie.

Każde akwarium jest inne. Niestety na naszym forum często można przeczytać porady zaczerpnięte z krótkiego (czasem dłuższego) doświadczenia zdobytego na przykładzie kilku osobników danego gatunku w konkretnym akwarium, z konkretnymi współlokatorami, z konkretnym wystrojem, parametrami wody... Na tej podstawie pojawiają się później opisy zachowań, "bo ja tak miałem u siebie, to ta ryba taka jest", "u mnie było tyle samców, więc powinno się udać", itd.

A być może bardzo różnie w każdym akwarium.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem czy uwierzycie, ale ja w 240 mam saulosi , maingano i redy, Z czego z saulosi mam az 4 samce wybarwione. Wszystkie ryby maja okolo 1 rok i 2 miesiace.

pozdr.

Opublikowano

ryby beda do redukcji. Co do 3 gatunkow to na tym forum mi poradzili ze tak mozna trzymac.

A dumny jestem z tego z w moim akwa az 4 samce saulosi potrafily znalezc swoje miejsce i wybrawic sie:)