Skocz do zawartości

Prośba o dobranie 3-ciego gatunku *niebieskiego*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A moze jednak nie aulona. Przeczytaj artikl na serwisie o laczeniu mbumy z non. U mnie dawno dawno, sprawdzil sie uklad saulosi, rdzawe i maingano w 240l

.Ale pewnie wiesz ze kazde akwa jest inne.

Opublikowano

Aulonki w takim akwa tylko jednogatunkowo i najlepiej tymczasowo. I aulony i yellowy to na prawdę duże ryby i trzymanie ich w grupach po 3 osobniki, byle tylko je trzymać nie jest najlepszym rozwiązaniem - ani Aulonocary nie będą wtedy wyglądać, ani yellowy, ani tym bardziej akwarium ;) . Nie raz za to już wydziałem akwa 240l, w którym obsada yellow + maingano sprawdziła się znakomicie.

Opublikowano

ja od 3 miesięcy posiadam / i przymierzam się do redukcji/ po 6 szt: Afra Jalo + Maingano + Yellow.

Na razie jest spoko aktualnie jestem w stanie rozpoznać iż afry to 3+3 więc redukcja będzie musowa ale ciekawe jest to że jak się zaczynają stroszyć na siebie te Afry, co wygląda rewelacyjnie ( a o kolorach to już nawet nie wspomnę) to maingano wkracza do akcji i rozdziela hm ciekawie to wygląda takie maingano katalizator. Nie wiem jeśli zależy Ci na Yellow i to do nich chcesz coś dobrać to może maingano z Aframi to jest ryzyko bo niewiadomo czy po czasie się zmieszczą ale ja zaryzykowałem !

Opublikowano

Własnie myślałam o Metriaclima callainos, Melanochromis dialeptos (chociaż samice nie są tak ładnie ubarwione) lub Cynotilapia afra (ale tutaj właśnie ta ich agresja mnie troche zniechęca) :/ Tak jak wcześniej wspominałam pod uwagę biorę układ 1 samca z gatunku, a yellowki bym zostwiła, bo już się do nich trochę przywiązałam :wink: