Skocz do zawartości

1.5 miesiąca akwa i kolejny test czy jest ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pH, KH, GH może być nawet Zoolek. Na NO3 kup innej firmy np. JBL, Sera, Tetra.( ja używam Salifert'a, jest prosty w obsłudze i wydajny. Używam też Tunze, najlepszy jaki miałem, ale drogi) :(

Opublikowano

Przy podmianach dodawaj przynajmniej sodę oczyszczoną. Przy dość miękkiej wodzie do podmian jaką zdaje się dysponujesz, lepsze będzie jednak np JBL AquaDur MALAWI, które bardziej kompleksowo podnosi PH i twardość wody. Najlesza opcja to jednak dekoracja lub podłoże które będzie korzystnie wpływało na parametry - podłoże dolomitowe (tak jak ma Mutra i za jakiś czas będę miał ja :D ), dekoracje z piaskowca, lub wapieni.

Opublikowano

KH masz niestety niziutkie.Zaopatrz się w jakiś bufor pH, po co z tym walczyć sodą. Najlepsze będą skały jak wapienie,piaskowce w odpowiedniej ilości czy coś podobnego - żwir koralowy w filtrze też będzie dobry.Aha, last but not least - ponoć cementowe tło z cerasitu też załatwia sprawę pH.

Opublikowano

jak nie ma nic innego do zjedzenia to będzie wcinał glony. Glonojady im starsze tym chętniej idą na łatwiznę i konsumują jakąkolwiek karmę zanim wezmą się za glony :wink: