PawlusW Opublikowano 8 Października 2009 #1 Opublikowano 8 Października 2009 240l. witam zbiornik zalany 1.5 miesąca temu, test zrobiony paskami tetra test, wyniki sa następujące: pH 7, NO3 10-20, NO2 0, KH 3d, GH >16d. czy NO3 nie jest za niskie, glony ladnie zaczely rosnąc zielone i okrzemki, a teraz cos przestaly, nawet o polowe jak by znikly. czy to przez niskie NO3? podmiana co tydzien ok 30-40l.
aarset Opublikowano 8 Października 2009 #2 Opublikowano 8 Października 2009 Za niskie to masz KH i pH.
PawlusW Opublikowano 8 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2009 wlałem dzisiaj preparat do podniesienie pH a jak podniesc KH? czy moze dla tego glony nie rosną ze to jest za niskie?
shinuk Opublikowano 8 Października 2009 #4 Opublikowano 8 Października 2009 pH 7, jest za niskie powinno być pomiędzy 7.6-8.5 przeczytaj sobie ten wątek viewtopic.php?f=19&t=5181&p=61204&hilit=jak+podnie%C5%9B+kh#p61204
aarset Opublikowano 8 Października 2009 #5 Opublikowano 8 Października 2009 wlałem dzisiaj preparat do podniesienie pH a jak podniesc KH? czy moze dla tego glony nie rosną ze to jest za niskie? Zarówno pH jak i KH można podnieść za pomocą wodorowęglanu sodu (soda oczyszczona), ale jej dozowanie zależy od parametrów wody używanej do podmian. Nie dodawaj jej bezpośrednio do zbiornika. Na wzrost glonów (lub ich brak) wpływa wiele czynników. Twardość węglanowa niekoniecznie.
PawlusW Opublikowano 8 Października 2009 Autor #6 Opublikowano 8 Października 2009 wlałem Aqualkal, a czy nikie ph moze byc spowodowane ze ostatnio cos roślinki gniły? bo było tak ze po zalaniu zbiornika roślinki ładnie rosły, pozniej zaczeły sie pokazywac okrzemki i zielone glony, roslinki za jakis czas zaczely gnic, glondy przestaly rosnąc, a teraz roslinki znowy zaczynają rosnąc używaj opcji "edytuj" jeżeli chcesz coś dopisać zamiast dodawać kolejny post. mutra
aarset Opublikowano 9 Października 2009 #7 Opublikowano 9 Października 2009 Jakie masz parametry wody z kranu (chyba, że do podmian używasz innej)?
mutra Opublikowano 9 Października 2009 #8 Opublikowano 9 Października 2009 Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na to, że testy były robione paskami a nie kropelkowo. Nie wiadomo na ile są miarodajne.
aarset Opublikowano 9 Października 2009 #9 Opublikowano 9 Października 2009 Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na to, że testy były robione paskami a nie kropelkowo. Nie wiadomo na ile są miarodajne. Tak wiem, ale chciałbym się na razie dowiedzieć, czy parametry wody w kranie i w zbiorniku mierzone tym samym testem są zbliżone, czy też występują duże różnice. Oczywiście lepszy byłby pomiar kropelkowy, ale nie wiem czy kolega ma takie testy.
PawlusW Opublikowano 9 Października 2009 Autor #10 Opublikowano 9 Października 2009 jutro zakupię test kroplekowy bo i tak paski mi sie skonczyly, czy polecacie jakiejs firmy test?
Rekomendowane odpowiedzi