Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Napiszmy wprost, ze typowi drapieznicy z rodzaju Fossorochromis, Nimbochromis czy Dimidiochromis do 240litrow zdecydowanei sie nei nadaja. Jesli juz na sile szukamy tak owego do chyba chipokae, bedzie najrozasdniejszym wyborem.

Tu masz odpowiedź - jeśli drapieżnik, to tylko taki nieco niedorobiony z grupy mbuna.

Opublikowano

Typowego, nonmbunowego drapieznika w 240l miec nie mozesz.Fajnie, jakbys sie okreslil, jaki gatunek, albo chociaz rodzaj chodzi Ci po glowie.

Miesozerny gatunek spokojnie wsadzisz (taki co w/w rybke czy slimaka zezre), drapieznika.. ja widze tylko chipokae. Tylko pytanie czy o takego stwora Ci chopdzi?

Btw odpusc caps lock.

EDIT ubiegli mnie skubancy wyzej ;)

Opublikowano

A co powiecie na ten gatunek Haplochromis compressiceps haplochromis-compressiceps.jpg Czy mógłbym go mieć

Czy chipokae to inaczej aureatus ? Według książki ,,Back to nature '' to aureatus to roślinożercą i można go trzymać już w akwa 100l .

Opublikowano

Zadnych nonmbuna(drapieznikow), tymbardziej 25cm :)

Czy chipokae to inaczej aureatus ?

Chipokae to inaczej chipokae ewentualnie loriae, ale ta nazwa juz nie obowiazuje.

Auratus to zupelnie inny Melanochromis.

Opublikowano

przypuszczam ze chcesz zawrocic kijem Wisle.

w takim akwa jakie posiadasz nie poszalejesz.. przepraszam za to co napisze, ale nie sadze abys posiadal podstawowa wiedze o tych rybach ktore chcesz chodowac, mylisz podstawowe pojecia, nazwy.

malawi nie polega na tym, aby chodowac coraz to bardziej waleczne ryby, ale na tym by osiagnac consensus we wlasnych upodobaniach, oraz szczescie w zyciu naszych podopiecznych.

btw. nie widze slicznego samca auratusa w 100 l .. :twisted:

Opublikowano
JA JUŻ NIC NIE ROZUMIEM CZY MOGĘ MIEĆ W 240STCE DRAPIEŻNIKI CZY NIE. JAK TAK TO JAKIE ?

Z rodzaju Tyrranochromis. Możesz mieć parkę, ale krótko.

Ktoś widział dorosłego chipokae? Wyobraża sobie stadko tych ryb w zbiorniku 240 litrów?

"Back of the Nature" są fajne, ale w dwóch przypadkach;

- dla faktycznie doświadczonego akwarysty- mogą służyć jako fotoalbum- ładne fotki

- dla laika, jako podkładka pod stolik, ale są tańsze i lepsze- np. Coehlo (celowo) lub Rodziewiczówna.

Opublikowano

Żartujesz?

Imputujesz?

Proponuje podeprzeć się materiałem źródłowym.

W dodatku... Yarro- przecież ja jestem sprzedawcą. Dla mnie nadają się te ryby do 54 litrów. Podpowiada to logika i wieść gminna.