Skocz do zawartości

nie inkubuja :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od wczoraj jest jakas sieczka :)

wodzu lata po calym akwa tak rozgania wszystko ze ze 3 juz po ogonie dostaly ,,,

od czasu do czasu zaczyna sie trzasc kolo samicy ale te jakos go maja gdzies hahah

podplywa na pelnej predkosci robi zakret jak na recznym i uderza ogonem samice pozniej znowu trzesawisko i na tym sie konczy

czy to jest normalne czy moze w karmie byla amfa ??:)

Opublikowano

ten taniec jest prawidłowy. Widziałeś zapewne "Gorączkę sobotniej nocy" :D

Akwa w twojej galerii pokazuje, ze masz miejsca na sexik, choć jak mówią koledzy czasem trzeba zwyczajnie coś przestawić i zmiana działa jak katalizator. Może masz niewystarczająco wydzielone terytoria? Choć czasem mały kamyczek wyznacza teren.... Wówczas "pracują" gdzie popadnie. U mnie np. robią po prostu dołek w piasku (są 3 takie miejsca w akwa) i szaleją. Choć w ten weekend zdarzyło się, że dawały po prostu na porośniętej tylnej szybie. W pionie. Idealny układ do obserwowania.

Swoją drogą mam pytanie. Jaka jest kolejność zdarzeń podczas składania ikry? W jaki sposób ikra przechodzi do pyszczka i gdzie jest zapładniana? Ktoś mógłby możliwie szczegółowo opisać etapy?

Opublikowano

Dokładnie, do tarła często stymulują zmiany, np. temperatury, np. obfitsze podmiany lub poprzestawianie rewirów. Jeśli masz temp 26st. obniż ją czasowo np. do 24 a potem podnieś. Ja miałem problem ze zbyt stabilnymi parametrami, znaczy temp=constans NO2 na poziomie 0-5, jak tylko obniżyłem ilość podmian (mam automat) i zachwiałem nieco parametry zacząłem się martwić zbyt obfitym przychówkiem.

Cierpliwości poza tym, natura w końcu da znać o sobie :)

Opublikowano

Jak się trzęsie to w końcu coś wytrzęsie :wink:

Swoją drogą mam pytanie. Jaka jest kolejność zdarzeń podczas składania ikry? W jaki sposób ikra przechodzi do pyszczka i gdzie jest zapładniana? Ktoś mógłby możliwie szczegółowo opisać etapy?

Z moich obserwacji wynika że samica składa ziarno ikry na piasku po czym następuje zamiana miejsc i samiec zapyla:) potem znów zmiana zapłodniona do pyska nowe ziarno na piach i od nowa :wink:

Prawie tak jak w dowcipie jak była zmiana szpak j... bociana potem były dwie zmiany i znów bocian był j... :lol:

Opublikowano

No i to jest jedna z zagadek prokreacji :)

Ale w sumie musiały być bardzo nakręcone skoro robiły to pionowo.

Moje obserwacje dotyczą saulosi i calainosa bo yello robią to tylko w nocy przy zgaszonym świetle.

Pobieranie ikry z piachu widziałem wyraźnie.