Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ od jakiegoś czasu stosuję węgiel aktywny do filtracji ciągłej, mam kilka pytań do osób zajmujących się akwarystyką morską ( oczywiście nie tylko do nich). Poczytałem trochę fora o tematyce morskiej, ale nadal mam pewne niejasności związane z w/w medium filtracyjnym:

- czy istnieją jakieś gatunki węgla przeznaczone do stosowania tylko w zbiornikach z wodą słoną (nazwa, firma)?

- przed użyciem węgiel powinien być aktywowany poprzez zalanie wodą ( najlepiej RODI). Jakie znaczenie ma temperatura tej wody ( ilość stopni ) oraz czas moczenia?

- po zalaniu węgla wodą, zaczyna on bąbelkować. Czy intensywność tego procesu świadczy o jego jakości?

- które z gatunków węgli (nazwa, firma) mają działanie bardziej ukierunkowane na utrzymanie klarowności wody i niedopuszczenie do jej zażółcenia ( mniejsze znaczenie dla mnie mają tutaj właściwości pochłaniania chloru i związków metali ciężkich)?

- czy węgiel wyprodukowany z łupin orzechów kokosowych posiada dłuższy okres działania i czy można go używać w mniejszych ilościach niż pozostałe?

Na teraz to tyle. Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :D

Pozdrawiam

Opublikowano
- czy węgiel wyprodukowany z łupin orzechów kokosowych posiada dłuższy okres działania i czy można go używać w mniejszych ilościach niż pozostałe?

Na teraz to tyle. Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :D

Pozdrawiam

zobacz tu:

http://www.wegiel-aktywny.pl/component/ ... /vmcchk,1/

Ich skuteczność zależy od pierwotnego uziarnienia.

Część węgli nie nadaje sie do stosowania w akwarium - ze wzgledu na metodę produkcji, w celu zwiększenia powierzchni chłonnej użytwa się kwasu fosforowego, pozostaja w nim pozostalłości kwasu, który później jest uwalniany w postaci jonów fosforowych.

Im bardziej syczy po zalaniu, tym lepiej, oznacza że chlonie wodę, ze struktura luźna - ale też zależy czy to gruby granulat (tu będzie dłużej) czy drobnica ( szybciej a intensywniej). Ponadto zalanie wodą i płukanie ma za zadanie po prostu mechaniczne usuniece zanieczyszczeń - części pylistej, zbyt lekkiej mogącej uciec z filtru do akwarium.

Resztę doczytasz na stronach producentów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ponieważ od jakiegoś czasu stosuję węgiel aktywny do filtracji ciągłej, mam kilka pytań do osób zajmujących się akwarystyką morską ( oczywiście nie tylko do nich). Poczytałem trochę fora o tematyce morskiej, ale nadal mam pewne niejasności związane z w/w medium filtracyjnym:

- przed użyciem węgiel powinien być aktywowany poprzez zalanie wodą ( najlepiej RODI). Jakie znaczenie ma temperatura tej wody ( ilość stopni ) oraz czas moczenia?

Zalewa się gorącą wodą by otworzył deczko pory , bedzie łatwiej wyłapywał to , po co go wkładasz do zbiornika. Temperatura - im wyższa , tym więcej porów otworzysz i zwiększysz skuteczność jego działania. Czas moczenia - chyba nie jest tak ważny w przypadku słodkich zbiorników , przy słonych wodach raczej nie czas a ilość płukań jest ważna by jak najmniej PO4 dostało się do zbiornika .

Ja zalewam 1kg węgla firmy KZ wodą RO + DI o temp. ok 95*C , czekam aż ostygnie , potem płucze go jeszcze raz wodą RO + DI i wrzucam do filtra przepływowego o wydajności 200-300L/h .

Wymiana węgla raz na miesiąc .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie powrócić do wątku.

Od jakiegoś czasu testuję w swoich zbiornikach węgiel aktywny różnych producentów. Mam już swoich faworytów: KZ, GroTech i Rowa w powyższej kolejności. Zawiodłem się natomiast na węglu Eheim'a. Ale wracając do tematu, kupiłem ostatnio CocoCarbon GroTech'a i w opisie producent zaleca nie przekraczać dawki 50g na 100l. Zastanawiam się dlaczego i czym może grozić "przedawkowanie" :?: Dodam, że węgiel ma bardzo drobną granulację.