Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygląda nieźle i ma w zasadzie wszystkie niezbędne funkcje. Co do wkładów to i tak trzeba je będzie zmienić na porządne - ale w zasadzie dotyczy to większości kubłów nawet tych markowych

Opublikowano
W sumie wygląda dość podobnie do Tetry, wręcz jak klon ;)

A to dobrze, czy źle? ;)

Wygląda nieźle i ma w zasadzie wszystkie niezbędne funkcje. Co do wkładów to i tak trzeba je będzie zmienić na porządne - ale w zasadzie dotyczy to większości kubłów nawet tych markowych

Chodzi Ci o wkłady mechaniczne (gąbka, włóknia), czy raczej o zeolit? Zeolitu mam jeszcze spory zapas, więc nie powinno być problemu. Ceramikę też mam jeszcze w zapasie.

Mój obecny filtr kubełkowy jest przede wszystkim za mały, bo pozostał po poprzednim akwarium i wspomagam go filtrem wewnętrznym, który jest brzydki, zajmuje dużo miejsca, bez przerwy się zapycha, a gąbkę ma tak skapą, że ciągle trzeba go czyścić.

Pysie są zdrowe i żywotne (nawet mały Yellowek, który się wykluł, przetrwał i ma już z 8cm.), woda czysta, przejrzysta, ale azotany nie są na zero, więc wymiana filtra jest nieunikniona.

Opublikowano

Się przyczepię niemerytorycznie

ale azotany nie są na zero, więc wymiana filtra jest nieunikniona.

Żaden (no,prawie żaden) filtr biolog do nitryfikacji nie zrobi ci NO3=0! Oczywiście filtr z większym złożem bio zawsze jest lepszy niż z małym, co przemawia za kupnem w twoim przypadku.

Opublikowano

O Tetra pisali koledzy i koleżanki ostatnio różnie - ja nie doradzę, bo śmiga u mnie dopiero od wczoraj. Niemniej imho nie warto kupić byle czego - lepiej poczekać miesiąc jeśli możesz i dołożyć coś do większego filtra i sprawdzonej marki. Nie ma nic bardziej wkurzającego (no dobra, są inne gorsze rzeczy ;) tak gwoli ścisłości) jak cieknący kubeł - może ci się narobić problemów: zaleje ci szafkę, wypaczy w niej ścianki, etc. (to czarny scenariusz, ale jednak wyciekająca woda może to spowodować). Ja ze sprawdzonych mogę polecić Fluvala. Eheim to full wypas profeszjonal, nie każdego stać i nie jesty jedyną opcją na sprawdzony kubełek.

Opublikowano
Żaden (no,prawie żaden) filtr biolog do nitryfikacji nie zrobi ci NO3=0! Oczywiście filtr z większym złożem bio zawsze jest lepszy niż z małym, co przemawia za kupnem w twoim przypadku.

Tak, to wiem. Ale w kubełku mam zeolit, niestety jest to kubełek za mały do mojego akwarium i dlatego wspomagam go filtrem wewnętrznym.

Opublikowano

No i wykrakałem !!!

Siedzę przed kompem i myslę co tu tak cicho. Patrzę! A jakże! Filtr wenętrzny stoi! Terza to już nie mam wyjścia, a wybór jest trudny.

Opublikowano

U mnie chodzą 24h/dobę trzy tetry EX1200. Dwie od 2 lat, jedna od niecałego roku. Robią jako biologi oczywiście w moim 840L i ... zapomniałem już gdzie stoją ;-)

A ten filtr z linka wygląda faktycznie identiko jak Tetra, ale wg mnie to wcale nie zarzut.... Choć w temacie Tetry zdania są dosyć silnie spolaryzowane wokół dwóch biegunów. Zapewniam Cię , że nie uzyskasz (przynajmniej tu na tym forum ;-) ) klarownej odpowiedzi.

Udanych wyborów życzę.